News55

Strömhopp från bostadsutvecklaren

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 maj 2018

Styrelsen hoppar av bostadsutvecklaren Axxonen.

ANNONS
ANNONS

I förra veckan meddelande två ledamöter och en suppleant Bolagsverket att de lämnar bolagets styrelse. Det rör sig om ordföranden Hans Runesten, ledamoten Mikael Nicander och styrelsesuppleanten Lena Johansson. Även Petra Scharin har tidigare lämnat styrelsen.

Bara två kvar

Därmed ska det bara vara grundaren och vd:n Markus Klasson kvar.

–Det stämmer, i övrigt har jag inga kommentarer, säger Markus Klasson.

Hans Runesten som fram till förra veckan var bolagets ordförande har själv investerat cirka 1 miljoner kronor i Axxonen. I styrelsen har han företrätt Effnetplattformen AB som investerat sammanlagt drygt 10 miljoner kronor i bostadsutvecklaren. I förra veckan meddelande Effnetplattformen att man skrivit ned värdet på aktierna i Axxonen till noll kronor.

–Det är riktigt att jag lämnat styrelsen. Jag tycker jag har bidragit så mycket jag kan till bolaget och känner att jag inte kan inte göra mer, säger Hans Runesten till E55.

Marknaden väldigt svår

Enligt Hans Runesten är marknaden för bostadsutvecklare i lyxsegmentet väldigt svår och finansieringssituationen minst sagt utmanande.

ANNONS

–Det är totalstopp i segmentet. Det säljs nästan inga lägenheter och när det inte säljs är det svårt att finansiera projekten, säger han.

Omtvistat takprojekt

Axxonen köpte bland annat ett potentiellt takprojekt från bostadsutvecklaren Oscar Properties i höstas. Projektet Biografen Penthouses på Ruddammsbacken på gränsen mellan Östermalm och Vasastan var tänkt att byggstarta i år och vara inflyttningsklart 2019. 40 lägenheter på mellan 31 och 105 kvm låg i planen. Köpeskillingen uppgick till 125,3 miljoner kronor, enligt Fastighetsvärlden.  Oscar Properties dotterbolag Allegro fick samtidigt uppdraget att bygga bostäderna.

De boende i fastigheten känner sig lurade på byggrätten och är upprörda över att nya lägenheter i det tysta planerats på deras tak, något SvD rapporterat om.

Men försäljningen har inte gått som planerat utan går tvärtom oerhört trögt och eftersom det inte säljs tillräckligt med lägenheter i förväg ligger projektet i träda och kan mycket väl aldrig bli av, enligt uppgifter till E55.

–Det är ett kärvt läge. Bankernas försäljningskrav och villighet att finansiera bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm har minskat. Axxonen håller på att lösa sin långsiktiga finansiering. Vi får se hur det går, säger Hans Runesten.

Har ni betalat köpeskillingen för Biografen?

–Inga kommentarer, säger Markus Klasson till E55.

ANNONS

Är ni på väg att gå i konkurs?

–Jag har inga ytterligare kommentarer.

Enligt Markus Klasson så är man inne i ett intensivt skede just nu.

–Vi jobbar intensivt med att rädda det som kan räddas, säger Markus Klasson till E55.

Inget datum för bolagsstämma är satt.

LÄS ÄVEN: KO öppnar för process mot bostadsbyggare
LÄS ÄVEN:
Banken som sticker ut när det gäller kortsäkerhet vid näthandel 
LÄS ÄVEN: Tusentals pensionärer släpar eftersedd hemtjänstfakturor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS