News55

Svantesson om inflationen: Ser ljuset i tunneln

Artikelbild
Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild (Foto: Adam Ihse/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Den ovanligt höga inflationen – som präglat svensk ekonomi sedan 2022 – kan snart vara besegrad, enligt regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det öppnar dörren för en ny typ av ekonomisk politik med större offentliga satsningar, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

Vi ser att det sker bra saker i svensk ekonomi som vi tycker är skäl till att delvis gå in i en ny fas i den ekonomiska politiken, säger Kristersson på en pressträff tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Han pekar på att det kommer signaler om oväntat stark tillväxt i Sverige och att Riksbanken har börjat sänka styrräntan.

Det här är en ganska viktig förändring, säger han och fortsätter:Vi vill tacka alla människor som har visat tålamod. Det gäller parterna. Det gäller många företag och människor också.Inte ropa hej

Enligt Kristersson öppnar utvecklingen för långsiktiga investeringar från regeringens sida i infrastruktur, forskning, utveckling och energisystem. Det öppnar också för skattereformer.

Elisabeth Svantesson säger att utvecklingen går åt rätt håll, men varnar ändå för att vi “inte kan ropa hej riktigt än”.

Vi vill gärna se några utfall till. Men i grund och botten har vi vunnit den här kampen, säger hon.”Ljuset i tunneln”

Tillväxten har blivit lite starkare än väntat och det finns hopp om en bättre ekonomisk utveckling bland hushåll och företag, enligt Svantesson.

ANNONS

Betyder det här att hushållen kan pusta ut nu?

Fortfarande är det tufft för många hushåll. Priserna är fortfarande höga, vi är i en lågkonjunktur. Men vi ser ändå ljuset i tunneln, säger Svantesson och fortsätter:Inflationen ser ut att vara bekämpad. Vi kommer till exempel att se en minskad arbetslöshet nästa år, konjunkturen kommer att vända och det kommer att lätta på trycket för väldigt många.

Kommer du kunna spendera mer i nästa budget?

Det här säger inte så mycket om storleken på nästa års budget, utan handlar mer om vad vi kommer att göra i den, ett perspektivskifte. Förut handlade det mycket om inflationsbekämpning – nu kommer det att vara ett helt annat fokus, främst på tillväxt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg skriver i en kommentar att det förvisso är “bra att ekonomin går framåt”.

“Men det är märkligt att höra regeringen skryta – man ska komma ihåg att Sverige haft det tuffare än våra nordiska grannländer, med lägre tillväxt och högre inflation”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS