News55

Svensk industri lyfter – pristrycket ökar

Artikelbild
Ståltillverkning i Oxelösund. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Pristrycket ökar i leverantörsledet när svensk industri tar fart igen, visar ett inköpschefsindex från Swedbank och Silf.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det kan bli högre konsumentpriser så småningom”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Men det handlar inte om någon dramatik i de siffror som nu kommit och det dröjer innan prisökningarna märks av för konsumenter, tror Torbjörn Isaksson.

“Det kan möjligen göra att priserna på varor i konsumentledet så småningom också blir lite högre. Men det är inga stora effekter”, säger han.

En stor del av det här året kommer snarare att karaktäriseras av att det är ett stort utbud av billiga varor på världsmarknaden, tillägger han.

“Inga skäl att ändra inflationsprognosen”

Han påminner om den att vi haft en kraftigt fallande efterfrågan på varor och nedgång i global handel i över ett år – en nedgång som gör att utgångsläget för svensk och global industri är ganska lågt när det gäller efterfrågan. Detta gör att det pristryck som syns i inköpschefsindex för industrin inte oroar honom.

“Jag ser inga skäl att ändra inflationsprognosen av det som har kommit nu.”

Isaksson tror inte längre att Riksbanken sänker styrräntan i juni. Men han tror det blir sänkningar på de fyra sista räntemötena i år – ned till en styrränta på 2,75 procent i december.

ANNONS

“Vi bygger vår prognos på att inflationen kommer att bli lägre än Riksbankens prognos. Därför bedömer vi också att räntan kommer att sänkas mer än vad Riksbanken signalerar.”

“Mer luft under vingarna”

Riksbankens räntebana pekar mot två räntesänkningar under andra halvåret i år, ned till 3,25 procent i december.

Inköpschefsindex visar att uppgången inom industrin i år har “fått lite mer luft under vingarna den sista tiden”, enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för indexet på storbanken Swedbank.

Framförallt är det orderingången och produktionen som driver, säger han.

Han ser även tecken på ökad produktivitet. Sysselsättningen sjunker något trots ökad produktion. Till det kommer ökad optimism i industriföretagens produktionsplaner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS