Jobba längre upp i åren? Nja, inte så gärna. Svenskarna går helst i pension vid 65, enligt färsk statistik från Pensionsmyndigheten.
Mest läst i kategorin
Pensionsmyndigheten har ställt samman statistik för hur vi svenskar tog ut pension förra året. Det visar sig att pensionsåldern 65 år fortfarande är den allra vanligaste åldern för att börja ta ut sin pension.
– 65 år är den vanligaste pensionsåldern, det är det som fortfarande är normen, säger Inger Johannisson, analytiker på Pensionsmyndigheten.
Fler kvinnor än män höll fast vid 65-årsdagen för den allmänna pensionen. Det beror antagligen på att 65 år fortfarande är gränsen för hur länge sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension, kan betalas ut, tror hon. Det är fler kvinnor än män som får sådan.
Normen förblir 65 år
Under 2017 tog 118 000 personer ut hel pension för första gången. 56 867 personer gick i pension vid 65, av dem var drygt 30 000 kvinnor och knappt 27 000 män.
– Normen är 65 år, men den trenden är inte lika stark längre. Antalet som tar ut pension vid andra åldrar ökar, säger Markus Andersson analytiker på Pensionsmyndigheten.
LÄS MER: Så jobbar 65-plussarna
– Det är överraskande att förändringstakten för pensionsåldern är så låg, säger Inger Johannisson.
Visst, den fasta tidpunkten har luckrats upp en smula, men inte särskilt mycket, och i alla fall inte i den riktning politikerna vill – att vi ska jobba längre. Tvärtom.
Fler går tidigare än jobbar längre
Andelen som tar ut sin pension före 65 år ökar, medan antalet som jobbar längre ligger still. Runt 10 procent av de manliga pensionärerna gick i pension redan vid 61, bland kvinnorna var siffran drygt 7 procent. Vid 63 och 64 år var andelen ännu lite högre, 10 respektive 12 procent för både män och kvinnor. Andelen som jobbar efter 65 ligger runt 5 procent för både män och kvinnor sedan ett par år tillbaka.
LÄS MER: Få tjänstemän vill jobba längre
Frågan är hur smärtfritt det kommer att gå för svenskarna att införa en senare pensionsålder.
– Det blir nog ändring först när väl åldersgränsen har flyttats upp, säger Markus Andersson.