News55

Svensken köper bostäder i Spanien som aldrig förr

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 feb. 2018

Sol, värme och salta bad i Medelhavet – vem skulle inte vilja ha en plats i solen? För drygt 8 000 svenskar blev drömmen om Spanien sann förra året. Det är rekord.  

ANNONS
ANNONS

Antalet köp av svenskar i Spanien ökade med 8 procent förra året, enligt färska siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten. Bara sista kvartalet i fjol köpte svenskar över 1000 bostäder, vilket är rekord för ett enskilt kvartal. Totalsiffran för hela året hamnade på 3 895 spanska bostäder som köptes av svenskar.

Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån utland, är lite överraskad av de starka siffrorna, som höll i sig även under det sista kvartalet. Trots att det här hemma rådde bostadsoro, därtill en svag kronkurs.

– Jag tittade på siffrorna för andra och tredje kvartalet, och då låg det nära till hands att förvänta sig en dämpning. Men så blev det inte, konstaterar han.

Eurokursen, som steg under hösten, dämpade inte svenskarnas köplust.

– Det blir dyrare när kursen stiger, relativt sett. Men kursen varierar, vi har också haft en riktigt stark krona för ett par år sedan. Om kronkursen ligger runt 9, 10 kronor så bör det inte påverka så mycket.

Räknat i antalet svenskar som köpt i Spanien i fjol uppskattar han det till mer än 8000 personer. Hur många svenskar totalt som nu äger en bostad där vet man inte. Men Spanien är populärt.

– Uppskattningsvis står Spanien för 70 procent av alla bostadsköp som svenskar gör utomlands. Portugal och Frankrike står för runt 10 procent var, och övriga länder delar på resterande 10 procent.

ANNONS

      LÄS MER: Skatteparadis lockar få pensionärer

Han tror att det beror på att så många svenskar har en relation till just Spanien. Det var hit charterresorna började gå på 50-talet, och det är tätt mellan flygförbindelserna.

Bostadsmarknaden i Spanien var trög efter finanskrisen, och det har varit lite av en köparnas marknad. Men nu har vinden vänt.

–Dyrast och mest exklusivt är Mallorca, berättar han.

En bit från Palma på Mallorca går det att få en bra bostad för mellan 2,5 och 3 miljoner kronor, men nära stan kostar de betydligt mer. Frågan är var i Spanien man får mest för pengarna.

– Jag tycker att det är i Almeria, på sydkusten. Där går det att få en bra bostad runt miljonen.

Köpare som slagit till på en bostad i solen är generellt sett något äldre än medelköparen i Sverige, berättar han.

ANNONS

– Det är en större andel äldre, 50-plussare som är rörliga. I Sverige är det mest aktivitet bland köpare som är 30 till 45 år. De sätter bo, bildar familj och flyttar oftare. Vi har den gruppen köpare i Spanien också, men relativt sett är det fler köpare som är lite äldre.

Svenskar som lånar till sitt bostadsköp kan använda både svenska och spanska banker. Men äldre som vill låna i en spansk bank får vara beredda på en betydligt tuffare amortering än vad vi har här i Sverige.

– Bostaden ska vara avbetald vid 65 års ålder i Spanien, så har man kommit upp i åren så blir spanska lån inte så fördelaktiga.

Daniel Nilsson tror på en fortsatt stark marknad. Just nu, under senvintern, är svenskens Spanienlängtan som hetast. Men intresset är också stort när det börjar höstas här hemma, i oktober–november, berättar han.

– Av den aktivitet vi ser på hemsidan nu är intresset fortsatt starkt. Under januari–februari har vi 20 procent fler besökare på vår hemsida nu jämfört med samma tid i fjol, säger Daniel Nilsson.

 

LÄS ÄVEN:

ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS