News55

Sverige mot trenden – färre dollarmiljonärer

Artikelbild
Elon Musk är, lite beroende på ekonomisk dagsform, världens rikaste man. Tesla, X och SpaceX-ägaren är vanligtvis etta på rankinglistor i kamp med Amazon-bossen Jeff Bezos och lyxmärkesfamiljen LVMH (Louis Vuitton, Moët, Hennessy) med Bernard Arnault i spetsen. (Foto: Michel Euler/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Färre i Sverige men fler i världen – antalet dollarmiljonärer ökar igen. Och de allra rikaste i toppen förfogar nu över 34 procent av världens rikedom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att ha haft en liten dipp under pandemin är återigen antalet dollarmiljonärer i världen på uppgång, enligt World Wealth Report från Capgemini.

Men Sverige hänger inte med i trenden, här minskade antalet dollarmiljonärer 2023. Nedgången är visserligen blygsam, 0,6 procent, men går ändå stick i stäv mot hur det ser ut för andra superrika i stora delar av världen och Norden. I Danmark, exempelvis, ökade antalet dollarmiljonärer med 4,3 procent förra året. I Norge var siffran 3,3 procent.

Även här sjunker svenskarnas förmögenhet

Även när det gäller förmögenhetsvärdet får svenskarna stå med guldbössan i handen jämfört med andra superrika. De 154 000 svenska dollarmiljonärerna fick nämligen se sin kollektiva förmögenhet på cirka 374,4 miljarder dollar minska med 0,5 procent förra året.

Främsta anledningen skrivs, precis som för de som inte är superrika, räntekostnader och inflation.

Några som hade ett bättre 2023 var de allra rikaste i den superrika eliten. De utgör bara en dryg procent av de andra superrika, men enligt Capgeminis rapport förfogar de ultrarika över 34 procent av världens rikedom.

Totalt förfogar världens 22,8 miljoner dollarmiljonärer över en samlad förmögenhet på 86 800 miljarder dollar, motsvarande 868 000 miljarder kronor.

Jämförelsevis uppgick Sveriges BNP 2023 till motsvarande cirka 6 000 miljarder kronor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS