News55

"Sverige sviker de som blir lurade av telefonförsäljare"

Därför söker polisen upp äldre på gym
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 31 okt. 2016

Telefonförsäljningen fortsätter att öka samtidigt som allt fler konsumenter vittnar om att de har blivit lurade att gå med på avtal som de inte förstår innebörden av. Det är dags att stoppa oseriös telefonförsäljning, skriver företrädare för bland annat tre av Sveriges pensionärsorganisationer i SvD näringsliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över 13 procent av alla klagomål som inkommit i år hos landets konsumentvägledare gäller telefonförsäljning men trots det görs för lite för att komma till bukt med problemet, skriver åtta debattörer i SvD Näringsliv. Och de som ligger i riskzonen för att råka illa ut är inte minst de äldre, personer med funktionsvariationer och de med begränsade svenskkunskaper.

      LÄS MER: Lurade gamla att betala för fast telefon – stäms av KO

Särskilda regler behövs för att skydda konsumenten

I den statliga utredningen ”Ett stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning” som presenterades förra sommaren, föreslogs att särskilda regler ska upprättas för att skydda konsumenten när det gäller just telefonförsäljning. Enligt utredningen ska konsumenten i efterhand skriftligen kunna bekräfta avtalet – ett förslag som debattörerna ser som positivt då det finns möjlighet för konsumenten att tänka ett varv till.

      LÄS MER: Såhär undviker du att bli lurad

“Nix-registret är inte tillräckligt bra skydd”

Debattörerna hade också gärna sett att utredningen föreslagit ett krav på förhandsgodkännande för att försäljare ens ska få ringa upp. För enligt debattörerna är inte heller Nix-registret ett tillräckligt bra skydd eftersom man kan lyckas komma runt det. Registret håller dessutom på att förlora sin betydelse när personuppgifter numera köps och säljs mellan företag.

Det är dags att få till ett beslut om förslaget om skriftlig bekräftelse, skriver företrädare för Sveriges Konsumenter, Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige (SIOS), SKPF Pensionärerna, Handikappförbunden, SPF Seniorerna, Konsumentvägledarnas förening, PRO Pensionärernas Riksförbund och Riksförbundet Hem och Samhälle i SvD Näringsliv.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS