News55

Sveriges pensionärer fattigast i Norden

Artikelbild
STOCKHOLM 20120111
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 09 dec. 2016

Sveriges pensionärer riskerar i långt större utsträckning att hamna i fattigdom jämfört med våra nordiska grannländer, det visar ny statistik från Eurostat. – Trasiga glasögon eller ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna, till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästan var femte pensionär i Sverige har en så låg inkomst att de riskerar att hamna i fattigdom, skriver Svenska Dagbladet. I jämförelse med Norge och Danmark är andelen fattiga äldre i Sverige dubbelt så hög.

Statistiken uppskattas från hur stor andel pensionär som har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten i ett land. Mellan åren 2005 och 2015 har Sveriges pensionärer ökat från 10 till 18 procent.

Motsvarande siffror är EU har i genomsnitt sjunkit från 19 till 14 procent, vilket gör att Sveriges siffror framstår som än sämre.

– Siffrorna är helt förfärliga. Jag vet att det är dystert men jag trodde inte att det skulle fortsätta öka så här kraftigt. De pekar väldigt starkt på att vi måste göra något åt pensionssystemet nu och inte bara sikta på att förändra för dem som ska gå i pension om 20 år, säger Christina Rogestam till Svenska Dagbladet.

     LÄS MER: Kvinnliga pensionärer drabbas hårt av ojämställdhet

Minskad risk i övriga Norden

Både Danmark, Norge och Finland har en minskad andel pensionärer som riskerar att hamna i fattigdom. I jämförelse med Norge och Danmark är andelen pensionärer i Sverige dubbelt så hög.

Andelen Svenska pensionärer som löpte risk för fattigdom under 2015 var 350 000, till skillnad mot för tio år tidigare då det var 148 000.

ANNONS

Kvinnorna drabbas hårdast

Det är framförallt kvinnor som löper risk för att bli fattiga pensionärer. Av de 335 000 pensionärerna är 253 000 kvinnor och 102 000 män.

      LÄS MER: SPF Seniorerna kräver fler 65-plussare i riksdagen

“Trasiga glasögon kan krascha ekonomin”

Många pensionärer har en inkomst på 9 000–10 000 kronor i månaden efter skatt, vilket ska täcka mat, hyra och övriga kostnader.

– Många jag pratar med är uppgivna och bekymrade över sin ekonomi. Trasiga glasögon eller ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi, avslutar Christina Rogestam.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS