News55

Tesla ber ägarna godkänna Elon Musks jättelön

Artikelbild
Teslas storägare och vd Elon Musk hoppas få grönt ljus för en gigantisk löneutbetalning för 2018 av elbilstillverkarens ägare. Arkivbild (Foto: Ebrahim Noroozi AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Elbilstillverkaren Tesla ber ägarna att återigen godkänna det gigantiska ersättningspaket som storägaren och chefen Elon Musk fick 2018.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En flytt från Delaware till Texas är bifogat till förslaget.

Styrelsens förslag kommer inför Teslas årsstämma den 13 juni. Det följer på att en domstol i Delaware – där Tesla har sin juridiska hemvist – underkänt ett tidigare klartecken från ägarna för ersättningspaketet.

Elon Musk tar inte ut någon lön för sitt jobb som vd för Tesla, utan får sin ersättning via aktieoptioner. I överenskommelsen från 2018, som sträcker sig över tio år, måste Musk dessutom uppfylla en rad mål för att få sin ersättning.

Musks innehav värderas till 55,8 miljarder dollar (motsvarande över 610 miljarder kronor med dagens växelkurs).

En aktieägare har stämt Tesla med motiveringen att beloppet var överdrivet stort och luddigt motiverat och fick i januari medhåll av domare Kathaleen McCormick i Delaware.

Robyn Denholm, ordförande i Teslas styrelse, är kritisk till domslutet. Hon betonar att domarens beslut går på tvären med ett tidigare beslut att godkänna ersättningen till Musk fattat av Teslas ägare.

Enligt ett så kallat proxy-dokument där förslaget finns med föreslår styrelsen dessutom en flytt av Teslas juridiska hemvist till Texas i stället för Delaware.

Tesla-aktien har till följd av motvind på elbilsmarknaden hittills i år tappat en dryg tredjedel av sitt värde.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig beskrivning av Teslas styrelseordförande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS