News55

Trump Media varnar för nakenblankning

Artikelbild
Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern varnar Nasdaqbörsen för otillåten nakenblankning i bolagets aktie. Arkivbild (Foto: Yuki Iwamura AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varningen utfärdas sedan Trump Media – som äger ex-presidenten Donald Trumps sociala nätverk Truth Social – gett sina aktieägare detaljerade instruktioner om att undvika att låna ut sina Trump Media-aktier till blankare.

Blankning – en vanlig och tillåten investerarstrategi – brukar också kallas kort position på marknaden. Grundprincipen är att en investerare säljer en lånad aktie i hopp om att kunna lämna tillbaka aktien till ägaren i ett senare skede, när kursen har fallit.

Nakenblankning innebär i korthet att det har gjorts blankningsaffärer i en aktie utan att de inblandade haft täckning i form av lånade aktier – vilket kan strida mot marknadsregler.

Trump Media tog sig in på Nasdaqbörsen den 26 mars i år via ett så kallat förvärvsbolag som redan var noterat. Öppningskursen var 70,90 dollar per aktie. Kursen har sedan dess rasat till strax under 40 dollar i terminshandeln på Wall Street inför veckans sista handelsdag.

Donald Trump, som ser ut att bli Republikanska partiets kandidat i presidentvalet i höst, är största ägaren i Trump Media med nästan 60 procent av aktierna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS