News55

Tummen upp för lägre USA-inflation

Artikelbild
Den så kallade PCE-inflationen ses som en av de viktigaste indikatorerna inför kommande räntebeslut från USA:s centralbank, med chefen Jerome Powell. Arkivbild (Foto: Susan Walsh AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Marknadsräntor sjönk och börserna på Wall Street stiger i terminshandeln efter det att färska siffror visat att USA:s inflation sjönk i maj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marknaden hoppas att lägre inflation ska öppna för amerikanska räntesänkningar.

Inflationen i USA sjönk till 2,6 procent i maj, enligt det så kallade PCE-måttet. Det kan jämföras med 2,7 procent i april.

Nedgången låg i linje med förväntningarna. Ekonomernas snittprognos låg på en PCE-inflation på 2,6 procent i maj, enligt Bloombergs sammanställning.

Den underliggande PCE-inflationen i maj blev 2,6 procent, mot 2,8 procent i april.

Marknadsreaktionen var tydlig efter siffrorna. Räntan på USA:s tioåriga statsobligation föll 0,05 procentenheter till 4,27 procent och dollarn trycktes ned några ören mot kronan och andra valutor.

PCE-inflationen ses av USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) som det viktigaste prisökningsmåttet när beslut om framtida styrräntor ska fattas. Feds ränta avgör i sin tur riskaptiten globalt och hur stort manöverutrymme andra centralbanker har inför sina räntebeslut.

Till skillnad från det vanligare KPI-måttet på inflationen, som baseras på en varukorg, beräknas PCE-inflationen på vad som faktiskt konsumeras.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS