News55

Tusentals pensionärer släpar efter med hemtjänstfakturor

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 maj 2018

Kostnaden för hemtjänst är en dryg utgift för många pensionärer – men alla klarar inte av att betala. E55 har kollat med några kommuner vad som händer om räkningen inte betalas i tid.

ANNONS
ANNONS

Varje år släpar tusentals brukare efter med hemtjänstfakturan. Till slut återstår bara Kronofogden för kommunen som vill ha in pengarna.

Förra året fick Kronofogden in drygt 48 000 ärenden från kommunerna runtom i Sverige, och beslutade om åtgärder i cirka 21 500 fall.

Hur många av dessa ärenden som rör just hemtjänst för pensionärer går inte att se exakt utifrån Kronofogdens statistik, men uppskattningsvis ett par tusen av dem rör just äldres obetalda hemtjänstfakturor, visar E55:s sammanställning utifrån uppgifter från kommuner och Kronofogden.

Stockholms stad skickade ut drygt 270 000 hemtjänsträkningar under förra året. Av dem förblev knappt 13 000 obetalda när sista betalningsdag passerat.

640 fakturor från Stockholm hos Kronofogden

– Vi har inga påminnelseavgifter för dessa i Stockholms stad, säger Barbro Karlsson, strateg inom Äldreförvaltningen i Stockholms stad.

Efter påminnelse var fortfarande 5 800 räkningar obetalade och skickades vidare till inkassobolag. För närvarande är cirka 640 hemtjänstfakturor från Stockholms stad aktiva hos Kronofogden, visar E55:s kartläggning.

I Umeå hade pensionärerna förra året 40 000 fakturor för hemtjänsten. 849 av dem behövde kommunen påminna om, och 223 stycken hamnade hos inkassobolag. Hur många av ärendena som verkligen gått vidare till Kronofogden vet inte Umeå kommun.

ANNONS

Göteborgs stad har ingen total sammanställning över hur de äldre betalar sina hemtjänstfakturor, men i Linköping resulterade de cirka 37 000 hemtjänstfakturorna i 32 fall hos Kronofogden.

Foto Anders Wiklund / TT

I Linköping kostar det pengar att att inte betala i tid, även om ärendet inte går vidare till inkasso eller Kronofogden. Kommunen tar ut en påminnelseavgift på 60 kronor, och förra året fick Linköping kommun in cirka 38 000 i påminnelseavgifter.

Obetalda räkningar kostar kommunerna pengar

Men de obetalda räkningarna kostar också kommunerna arbete. Linköpings kommun uppskattar att varje obetald faktura kräver cirka en och halv dags arbete, för att utreda varför räkningen inte betalats och till att skriva brev och hitta rätt på eventuella dödsbodelägare.

Men den som inte betalar räkningen i tid riskerar i alla fall inte att bli utan hjälp. Ingen av de kommuner som E55 frågat har uppgett att brukarna förlorar sin hemtjänst.

LÄS MER: 100 00 missar pensionstillägget
LÄS MER: Aha-upplevelse för politiker att leva som pensionärer
LÄS MER: “Starka ekonomiska skäl att var kvar i Akademien

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS