News55

V första parti att ställa sig bakom pensionärers krav

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 09 feb. 2018

Vänsterpartiet ställer sig som första riksdagsparti bakom pensionärsorganisationernas krav på jämlika pensioner. Något som applåderas av PRO.

ANNONS
ANNONS

Under första dagen på Vänsterpartiets kongress i Karlstad uttalade partiledaren Jonas Sjöstedt sitt stöd för pensionsorganisationers krav på jämlika pensioner. Partiledaren krävde en sänkning av riksdagsarvodena och en höjning av pensionerna. Något som hyllas av PRO.

– Vänsterpartiet är det första partiet som ställer sig bakom PRO:s krav på förbättrade pensioner. Det är något vi välkomnar, säger Lisbeth Staaf Igelström, 2:e vice ordförande i PRO, till E55.

Under fjolårets Äldreforum i Almedalen uttalade de tre pensionärsorganisationerna SKPF, SPF och PRO gemensamma krav kring pensionerna. Nu vill man se att resterande partier ställer sig bakom pensionärernas krav.

– Det är stora skillnader mellan de som arbetar och de som har arbetat och det är oacceptabelt.  Det är vår huvudfråga, att alla ska ha en pension de kan leva på och vi vill se övriga partier ställa sig bakom kravet, säger Lisbeth Staaf Igelström.

Vänsterpartiets kongress pågår under helgen och Lisbeth Staaf Igelström hoppas på fler positiva nyheter från Vänsterpartiet.

– Ja hoppas höra att Vänsterpartiet ställer sig bakom våra krav på ett bostadstillägg som följer prisutvecklingen. Och en vård och omsorg där kortare vårdköer, rimliga kostnader och tandvård som ingår i högkostnadsskyddet är i fokus, säger Lisbeth Staaf Igelström.

Det var i inledningstalet som Jonas Sjöstedt lyfte pensionsfrågan. Och han gjorde klart att han var beredd att sänka sin egen lön.

– De senaste femton åren har pensionärerna i snitt bara fått 2 500 kronor mer i pension. Samtidigt har riksdagsledamöterna höjt sina egna arvoden med mer än 20 000 kronor i månaden. Vänsterpartiet säger som enda parti: sänk arvodena och höj pensionerna, sa partiledaren.

ANNONS

LÄS ÄVEN:



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS