News55

Vad är efterlevandeskydd och är det bra eller dåligt för din pension?

pension
Pensionsmyndigheten ger tips för ditt efterlevandeskydd. Foto: Canva
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 18 dec. 2024Publicerad: 18 dec. 2024

Du kanske har sett att din pension saknar eller har möjligheten att ta bort efterlevandeskyddet. Så varför finns det om det är bättre att vara utan? Det kommer E55 gå igenom här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika sorters skydd för dina närstående om du dör. Skyddet är ett ekonomiskt skydd som ger dina efterlevande ersättningen som du annars hade haft rätt till i form av pension.

Det låter som en bra sak, men så enkelt är det inte. Det är ett beslut som du måste fatta baserat på följande information, om det är något för dig eller inte.

Två sorters efterlevandeskydd för din pension

Dina efterlevande är dina nära och kära, som barn, barnbarn och make eller maka exempelvis. De som ska ärva dig kan antingen få ta del av din premiepension, som är pengarna som du tjänat in och som lagts på börsen via PPM-systemet, samt de pengar du sparat ihop inom din tjänstepension.

ANNONS

Vad gäller din pension från jobbet?

Din tjänstepension erbjuder ett efterlevandeskydd, vilket innebär att din make, maka, sambo, registrerade partner eller barn har rätt till dina sparade tjänstepensionspengar om du dör.

Har du ingen närstående som kommer ärva dig så är det bättre i många fall att välja bort detta skydd.

Då höjs din tjänstepension. Du kan se det som en hög premie som du betalar för en sorts försäkring som ger dina efterlevande en summa om du dör. Det blir ingen klumpsumma. För de flesta betalas tjänstepensionen ut månadsvis till dödsboendet eller de efterlevande under en längre period, precis som om den försäkrade hade fortsatt varit i livet.

ANNONS

Men om du inte har några efterlevande kanske du ändå vill se till att dina pengar ärvs av någon som du själv väljer. Kanske en välgörenhetsorganisation? Då kommer du också behöva ett efterlevandeskydd.

Du vänder dig till ditt tjänstepensionsbolag för att slå på eller slå av skyddet.

Premiepension och efterlevandeskydd

Det mesta av din allmänna pension kommer från inkomstpensionen via staten. Men den mindre delen kommer från premiepensionen, och är en sorts fondsparande. De pengarna du tjänar in till ditt premiepensionskonto, eller PPM-konto, ska också hamna någonstans när du viker hädan.

Och om du har ett efterlevandeskydd så får din make, maka eller sambo de pengarna.

Premiepensionspengar kan inte ärvas av barn.

Om ni är ett par som bor tillsammans kan ni behöva prata ihop er om det något tabubelagda ämnet om vem som troligen kommer dö först och om en av er, eller båda, eller ingen ska ha efterlevandeskydd.

Det skriver Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Inget efterlevandeskydd – vad händer då med din pension?

Om du inte har något efterlevandeskydd så delas pengarna istället ut till de andra utan efterlevandeskydd. Det gör att den utan efterlevandeskydd får en lite höjd pension.

Pensionen är ofta högre månad för månad för den som inte har efterlevandeskydd.

Rådgör med en jurist, ditt försäkringsbolag och/eller din partner för att se vad som passar just dig och er.

Läs mer om ekonomi:

Pensionsmyndigheten: Så ska du planera att ta ut din pension

Skatt och pension: Då får du 950 kronor mer – i månaden

Expertens fasa efter nyår: “Fler tvingas avstå från medicin”

ANNONS

Beslut för 65+ kan spara dig 3 272 kronor i pension – i månaden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]