News55

Vad händer med pensionen om det kommer ny pandemi? - Pensionsekonomen svarar

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 okt. 2020

Hur påverkas pensionen om man går ner på deltid och vad händer med pensionen om det kommer ny pandemi? Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

ANNONS
ANNONS

Hej, Är 52 år sjukpensionär sedan 1989, aldrig varit ute på arbetsmarknaden. Kommer jag att få del av någon pensionshöjning?  Maria

– De åtgärder som nu är på tapeten är inkomstpensionstillägget och skattesänkningar på pensionsutbetalningar. Om du inte haft någon arbetsinkomst alls så påverkas du inte av förslagen. Sjuk- och aktivitetsersättningar berörs inte heller. 

Hej, Jag jobbar inom vården (sjuksköterska) men börjar känna mig trött och sliten. Hur påverkas pensionen om jag går ner till deltid (2/3) under de sista åren. Jag har 5 år kvar. Med vänlig hälsning Ingegerd.

– Eftersom intjäning till pensionen har en stark koppling till inkomsten så kommer den att påverkas negativt av deltidsarbete. Du kan få en uppfattning om hur mycket genom att logga in på minPension.se, titta på din prognos vid fortsatt heltidsarbete och sen ändra lönen till din tänkta deltidslön och jämföra utfallen. 

Hej experten! Det pratas mycket om att man kan behöva jobba längre för att kompensera pensionen p.g.a corona. Vad händer om det blir en ny pandemi om 10 år? Kommer vi behöva jobba ännu längre? Hur långt kan det gå? Undrar orolig 56-åring.

– Pandemins potentiella slag mot pensionerna illustrerar i huvudsak att systemet har en tätare koppling till vår lokala och den globala ekonomin och tillväxten än tidigare. Att jobba längre är ett verktyg som allt fler kommer att ta till för att förbättra pensionen. Men det främsta skälet till att fler behöver jobba längre är faktiskt grundat i det positiva faktum att vi är fler som också lever allt längre. Om vi fortsätter att gå i pension vid 65 som genomsnitt så kommer pensionerna sannolikt att fortsätta bli lägre för varje generation – ekonomiska kriser eller ej. 

Kan man ta ut 100 % av PPM? Wille

– Om du menar som ett engångsbelopp så är svaret nej. Utbetalningar från premiepensionen kommer alltid att fördelas över resten av ditt liv. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS