News55

Vårdförbundet sågar ministerförslag

Foto: Tore Meek / TT
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 30 juni 2015Publicerad: 30 juni 2015

Vårdförbundet sågar socialförsäkringsministerns utspel om en framtida höjning av pensionsåldern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland Vårdförbundets medlemmar är den faktiska pensionsåldern mellan 59 och 60 år.

Samtidigt vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) höja den nuvarande pensionsålder för att säkra pensionerna i framtiden.

– Jag tycker det rimmar illa med verkligheten, säger vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till News55. Våra medlemmar orkar inte mer. Sjukskrivningarna ökar. Det är mindre personal men fler arbetstimmar. Arbetstiderna är oregelbundna. Målet nu borde vara att fler ska orka arbeta till 65 års ålder.

Det som vårförbundet nu sätter till mot arbetsgivarna är skadeståndskrav för att medlemmar skadar sig på jobbet och för de ökade överbeläggningarna.

– Vi behöver en bra arbetsmiljö för våra medlemmar, och det ska ske på lika villkor. Det ska inte vara skillnad på vården på var du bor, säger Sineva Ribeiro. Som det är nu ökar sjukskrivningarna och vår faktiska pensionsålder ligger mellan 59 och 60 år.  Om vi får en rimlig arbetsmiljö kommer folk orka mer.

Hon får medhåll av PRO:s nyvalda ordförande Christina Tallberg, som inte heller tycker om Annika Strandhälls utspel.

– Det är inte åldern som är det avgörande. Det är arbetsmiljön.

Hon menar att om inte alla når upp till pensionsåldern är det ett problem.

ANNONS

– Pensionen blir ju lägre ju kortare tid man arbetar, säger hon.

Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar, menar hon.

– Ju bättre arbetsmiljö vi får desto fler kan arbeta upp till pensionsåldern. Och det är jätteviktigt att någonting göra för att lösa det, säger Tallberg.

Idag har Försäkringskassan lämnat in en rapport till regeringen om att sjukskrivningarna ökar både bland arbetssökande och förvärvsarbetande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]