News55

Vårdstrejken är över – nytt avtal i hamn

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Vårdkonflikten är över. Båda parterna har accepterat medlarnas senaste bud, som bland annat innehåller viss arbetstidsförkortning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vår konflikt har gett resultat”, säger Sineva Ribeiro på Vårdförbundet.

Avtalet är ettårigt och följer i sin helhet märket på 3,3 procent som gäller på arbetsmarknaden. Parterna är också överens om en avsiktsförklaring gällande arbetstid.

Enligt Vårdförbundet innebär avtalet att fler som jobbar på obekväm tid får arbetstidsförkortningar, som mest fyra timmar per vecka, och att övertiden ska utvärderas.

“Glada och lättade”

“Tillsammans har vi förflyttat arbetsgivarna i arbetstidsfrågan. Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan i dag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid”, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

“Vårt långsiktiga mål om en stegvis arbetstidsförkortning för våra medlemmar har påbörjats.”

Också Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar avtalet.

Vi är väldigt glada och lättade över att avtalet är klart. Det har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar i vården, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, till TT.110 000 medarbetare

ANNONS

Avtalet gäller från i dag till och med den 31 mars 2025 och omfattar omkring 110 000 medarbetare.

Vårdförbundets övertidsblockad trädde i kraft den 25 april för omkring 63 000 medlemmar i landets regioner. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner och ytterligare 5 000 medlemmar.

Den 21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken trädde i kraft den 4 juni för runt 2 000 personer. Den utökades den 11 juni med ytterligare 1 300 medlemmar, i bland annat Värmland.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS