News55

Vårdstrejken utökas på tisdag

Artikelbild
Strejkvakter utanför akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö i förra veckan. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Det blir en utvidgad vårdstrejk på tisdag, uppger Vårdförbundets presstjänst för TT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Preliminärt tas ytterligare 1 300 fackliga medlemmar ut i strejk.

Helene Lindstrand, presschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), sade på måndagsförmiddagen att man inväntar ett bud från medlarna.

Vid 16-tiden meddelade Vårdförbundet att det var slutförhandlat för dagen och att det blir utökad strejk med preliminärt 1 300 medlemmar som tas ut. Den siffran kan komma att justeras.

Tidigare har det varit tal om 1 900 medlemmar ska tas ut i strejk.

Varsel drogs tillbaka

I de lokala förhandlingarna om strejkens eventuella samhällsfarlighet har parterna enats. Bland annat har stora delar av den varslade strejken på Ystads lasarett dragits tillbaka, men delvis bytts mot andra åtgärder. Även i Västmanland drogs hela varslet tillbaka i fredags kväll efter lokala förhandlingar. Också i Värmland har det skett vissa förändringar i det ursprungliga strejkvarslet.

Totalt sett har de lokala förhandlingarna medfört att facket har dragit tillbaka ett par hundra varslade personer, enligt en grov uppskattning från SKR. Ingen strejkåtgärd har hittills gått vidare till den centrala nämnden som har det slutliga avgörandet om en strejkåtgärd ska anses vara samhällsfarlig eller ej.

Stridsfrågan knivig

ANNONS

Vårdkonflikten mellan facket och arbetsgivarsidan har pågått sedan slutet på april, inledningsvis med främst övertidsblockad. Sedan den 4 juni är även ett antal regioner uttagna i strejk.

Den stora frågan mellan parterna handlar om kortad arbetstid – facket anser att situationen inte är hållbar medan arbetsgivarna menar att arbetstidsförkortning inte är möjligt ekonomiskt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS