News55

Bransch-vd: Nytt starkt år väntar för Apple

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 05 jan. 2022

OMVÄRLDSSVEPET 5/1: Theranosgrundaren Elizabeth Holmes riskerar långt fängelsestraff efter att ha dömts för bedrägeri. Chef för teknikmässa tror att Apple kommer se fortsatt stark tillväxt i år. Resebolag vände upp efter att omikronrädslan hos investerare avtagit.

ANNONS
ANNONS

Rese- och fritidsbolag steg på börsen igen efter att investerares rädsla för omikrons påverkan på ekonomin, avtog. Det skriver Financial Times.

Wall Street Journal toppar med att Elizabeth Holmes, grundare till det skandalomsusade blodtekniksbolaget Theranos, har dömts till bedrägeri efter att ha lurat investerare på enorma summor pengar kopplat till bolagets falska blodprovsteknik.

Det är oklart vilket straff som väntar Holmes. Hon riskerar 20 år i fängelse för de brott som hon fällts för, skriver CNBC. Rättsexperter tror dock på en kortare fängelsetid än så.

”Hon kommer att få sitta i fängelse i åtminstone några år”, sade advokaten David Ring som följt fallet på nära håll till nyhetsbyrån AP.

Holmes lyckades få investerare att plöja in över en miljard dollar i Theranos innan det visade sig att bolaget var ett luftslott. Efteråt har hon försvarat sig med att säga att hon blev lurad av omgivningen, inklusive sin före detta pojkvän som var operativ chef för Theranos.

Tyska Handelsblatt rapporterar att chefen för Consumer Technoloy Association (CTA) räknar med ett fortsatt starkt år med tillväxt för Apple. Detta uppgav han i samband med invigningen av elektronikmässan CTA i veckan. Nyligen nådde Apple 3 biljoner dollar i börsvärde, vilket är det första bolaget i världen att nå den milstolpen.

Flaskhalsar i leveranskedjan har inte stoppat tillväxten för Apple, även om de inte kunde leverera på målet om tio miljoner smartphones på grund av bristen på chip. Men till skillnad från exempelvis bilindustrin har Apple och Co. mycket stabilare leveransrelationer med halvledartillverkare än Volkswagen och Toyota, skriver Handelsblatt. Pandemin har stimulerat teknikföretagens affärsmodeller. “Den som inte kommer till kontoret vill åtminstone kommunicera med den senaste mobiltelefonen eller surfplattan”, heter det.

Danska Börsen skriver att Basisbank ger upp efter massiva regulatoriska krav. Tidningen har intervjuat bankmannen Lars Thueson som kastar in handduken.

ANNONS

En ny fastighetsjätte, SVG, växer fram i oljestaden Stavanger, skriver norska Dagens Näringsliv. Det var försäljningsprocessen av Ankerkvartalet, en av de stora centrumfastigheterna i Stavanger, i höstas som gav lokala Camar Eiendom, börsnoterade Entra och mäklarhuset Pareto idén om en ny storinvestering i fastigheter i Stavanger.

Genom tre parallella affärer köper nu det nya bolaget SVG Eiendom Ankerkvartalet, köpcentret och affärslokalerna i Herbarium samt ett antal kontorsfastigheter i Hinna Park utanför Stavanger. Totalt handlar det om transaktioner till ett totalt värde av 4,5 miljarder NOK, inklusive skulder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS