News55

Vem har rätt att ärva mammas hus?

En röd liten stuga i snölandskap. En dotter undrar om hennes halvsyskon på pappans sida har rätt att ärva hennes mammas hus
En dotter undrar om hennes halvsyskon på pappans sida har rätt att ärva hennes mammas hus. (Foto: dalphoto/Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 jan. 2025Publicerad: 24 jan. 2025

Vem har rätt att ärva en mammas hus när hon är sambo med en man som har barn från ett tidigare äktenskap? En advokat ut vad som gäller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En dotter undrar vad som gäller för ett par som lever tillsammans sedan 35 år, där mannen har skrivit ett avtal där han avsäger sig sambolagen, det skriver Svenska Dagbladet.

Paret har en dotter tillsammans och bor i ett hus med tomt som kvinnan äger och har betalt för, hon har även stått för alla utgifter kring boendet. Paret har också en bil och en husbil i kvinnans namn.

Mannen har barn från ett tidigare äktenskap och kvinnan vill inte att de ska ärva någonting av det som hon äger.

Eftersom paret bor ihop undrar deras dotter om hennes pappas barn från hans tidigare äktenskap kan få rätt att ärva någonting av det hennes mamma äger, trots att ägodelarna står i mammans namn.

Bodelning

Advokat Caroline Elander Knip förklarar att när en person som är sambo avlider ska det göras en bodelning mellan samborna innan arvet fördelas.

Enligt lag ska den permanentbostad och det bohag som har införskaffats tillsammans ingå i den bodelningen.

Det gäller oavsett vem som har betalat för bostaden och bohaget och vem av samborna som står som ägare. Enligt lagen ska denna så kallade samboegendom fördelas lika mellan samborna.

ANNONS
ANNONS

Samboavtal

Sambor och blivande sambor kan via ett samboavtal avtala om att sambolagens bodelningsregler inte ska gälla, vilket verkar vara vad paret i fråga har gjort.

Beroende på hur det avtalet är utformat innebär det med största sannolikhet att kvinnan får behålla huset när bodelningen görs, eller att det inte ska göras någon bodelning.

Om kvinnan i det här fallet skulle avlida innan mannen krävs det att mannen aktivt påkallar bodelning för att en sådan ska ske. Oavsett om det finns ett samboavtal eller inte, kan alltså mannen välja att avstå från att begära en bodelning.

Barnen ärver sina föräldrar

Sambor ärver inte varandra så efter en eventuell bodelning är det barnen som ärver sina respektive föräldrar.

Om mannen i fråga via ett samboavtal har sett till att han inte kommer få del av huset i bodelningen kommer de barn han har från ett tidigare äktenskap inte kunna ärva det, det skriver Caroline Elander Knip i SvD.

Testamente: “Förskott på arv” på 210 000 kronor – så ska du tänka

Det kan vara snårigt när det gäller förskott på arv. Caroline Elander Knip är advokat och skriver i Svenska Dagbladet hur man ska tänka kring förskott på arv.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS