News55

Vi lyfter fram de glömda grupperna

Artikelbild
Gunnar Ljunggren
Gunnar Ljunggren
Uppdaterad: 31 aug. 2021Publicerad: 31 aug. 2021

När jag fyllt 70 år blev jag i våras tillfrågad om jag ville bli redaktör för e55.se. Fantastiskt. Jag skulle få vara med om en nystart en gång till efter A ekonomi, Ekonominyheterna och DITV. För e55 gör nu en nysatsning med många nya ideér och duktiga journalister. Om ni letar runt på siten kommer ni få se. Och allt är ännu inte på plats. Det kommer mer. Och vi ska ge er nyheter som ni kan använda.

ANNONS
ANNONS

En snabb daglig överblick över vad som betraktas som den största ekonomiska nyheten i USA,  Storbritannien, Danmark, Norge, Finland och i Tyskland. Det är de länder som Sverige har den största exporten till. Det internationella svepet. Ni kommer hitta andra  ”svep” . Börsvepet, vilka börsrekommendationer ger de största ekonomitidningarna. Ledarsvepet, vad tar de stora tidningarnas ledarsidor upp mm. Och så ska vi ska ställa tydliga frågor till riksdagspartierna om hur de ställer sig till frågor som påverkar våra läsare.

1 600 000 svenskar jobbar i statlig förvaltning, primärkommunal förvaltning, landsting, statliga företag, affärsverk och organisationer, kommunala företag  och övriga offentliga organisationer. Men 5 000 000 miljoner svenskar arbetar i det privata näringslivet. Det ska vi bevaka. På e55 ska vi ge det privata näringslivet en plats i det offentliga rummet. Vi ska granska men också ge företagen utrymme att berätta om hur deras verksamhet går. Om hur framtiden ser ut, hot, möjligheter och förhoppningar. Det är trots allt de privata företagen som investerar och producerar framtidens produkter, fossilfritt stål, eldrivna bilar, solceller,  vindkraftverk, vaccin mm. Och det händer faktiskt saker. 1980 var Sveriges oljenota 20 procent av värdet på den totala importen. 2020 var den knappt 7 procent.

Över 55…

Vi blir alla äldre och den absoluta majoriteten av oss kommer bli mer än 55 år. Då kommer också erfarenheten. Vi har varit med om en hel del.  Vi vet att boräntan låg på  över 10 procent  i mitten på 90 talet. Vi kommer ihåg att när vi var små fanns inte dagis. Vi känner till stegen i utvecklingen från bilar utan säkerhetsbälte till dagens säkerhetstänk. Vi kommer ihåg när det tog evigheter för televerket att installera en telefon. Men vem efterfrågar erfarenhet, kunskap om hur Sverige steg för steg förändrades under våra levnadsår. Det är faktiskt lättare att gå framåt om man vet var man kommer ifrån. Men de politiska partierna i riksdagen verkar inte efterfråga den kunskapen. Det är bara att titta på hur det ser ut. Drygt 20 procent av riksdagsledamöterna är äldre än 55. Men i befolkning är drygt 40 procent av myndiga svenskar över 55 år. Vore det jämlikt i riksdagen så skulle rimligtvis alla åldersgrupper komma till tals på lika villkor.  Frågor som berör oss med erfarenhet skulle ta en större plats. Det kanske är dags för oss att kryssa för de som är äldre än 55, i det parti man valt i det kommande riksdagsvalet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS