News55

Bohushöst: varm hummer och stekt sockerkaka!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 okt. 2021

Ljuvliga Smögen är ganska tyst så här års. Men en av västkustens bästa krogar är öppen och inbjudande. Häng med in!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den klassiska Smögenbryggan brukar koka av liv nästan dygnet runt på sommaren. Nu, sista helgen i oktober, syns bara enstaka flanörer. Och de få båtar som glider in i det smala sundet behöver inte trängas.

Vinden biter utifrån havet, och skymningen faller tidigt, när vi kliver in i den varma, vackra och ombonade Musselbaren.

Här låg förut det mytomspunna Magasinet, där nöjeslivet nådde oanade höjder i slutet av förra seklet. Tro mig, jag var där…

Numera är kåken riven och ersatt av nya, fina, dyra bostadshus. Men restauratören och entusiasten Janne Bark från Ljungskile håller krogtraditionen vid liv med Musselbaren på samma plats som Magasinet låg på förr. Hans musselbarer också finns också i Lysekil och Ljungskile.

Janne är hängiven musselmissionär:

-Musslor är fulla med mineraler och har höga värden av protein, säger han.

-Dessutom är de bland det miljövänligatse som finns. De renar havet på ett otroligt sätt.

ANNONS

Musselbaren kan låta rustikt och enkelt. I själva verket är det en toppkrog. Det visar sig omedelbart, när förrätten kommer in: en oslagbar hummersoppa med generösa bitar av råstekt svensk hummer och grillade pilgrimsmusslor. Jag brukar skryta med min egen hummersoppa, men här håller jag tyst…

Och sen: berg av härliga havskräftor!

Så direkt över till nykokt svensk hummer:

Så nykokt att den är ljummen. Det har jag nästan aldrig ätit förr, men det var underbart. Hummerköttet är mörare och ännu mer smakrikt innan det har kallnat.

Dryckesurvalet på Musselbaren är spännande. Inte minst för att det erbjuds gin från det som nog är Sveriges minsta destilleri, Klocktornet (9,5 kvadratmeter!) vid foten av Bredfjället i hjärtat av Bohuslän. Vi provade deras tång-gin, väldigt bra med smakstråk av hav (som vinnördarna kanske hade uttryckt det).

ANNONS

Sen stack vi emellan med några ostron från havet utanför:

En nyhet som kommer är musselburgare. Det testar vi gärna nästa gång.

Nåt sött efter det salta? Vi fick in en dessert som bestod av smörstekt sockerkaka (!) med blåbärssoppa, rödbetsglass och färskt fikon:

Måste också visa utsikten mot Smögenbryggan, när oktoberskymningen faller, vackert fotograferad av Glenn Andersson:

Anar att krögar-Janne Bark njuter av att ha den unika utsikten varje dag från sin framgångsrika restaurang. Visst ser han nöjd ut!

ANNONS

Och ännu gladare blir nog Janne när projektet, som han leder för att återställa den legendariska lilla färjan Ägir, förhoppningsvis leder till resultat nästa år. Ägir fraktade i många år folk över det här sundet, på väg till eller från en festkväll på gamla Magasinet. Nu drömmer många om att få se henne i trafik igen.

Smögen var första anhalten i bloggens lilla höstliga bohusturné. I övermorgon drar vi till Lysekil och nya godsaker!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS