A-
A+

Nu börjar vi ladda vi - här är två nya sillar!

Fem dar till jul... - låt oss prata mat varje dag! Först ut: två fina sillar.

Ulf Elfving

Det är ganska lagom att börja pyssla med sillen nu, fem dar före dopparedagen. Jag tycker det är kul att försöka hitta några nya sillinläggningar varje år (utan att dra in på de gamla traditionella).

I dag blev det två varianter, som jag tycker att du kan prova:

Till vänster: Västerbottenssill. Vänd ner sillbitar i en blandning av 1 msk majonnäs och 1 msk crème fraiche samt en rejäl driva riven västerbottenost. Låt stå i kylen ett dygn.

Här använde jag färdiginlagd femminuterssill. Men ta mott råd: vattna ur den en timme för att få bort den stickiga smaken av konserveringsmedel! Allra bäst är att förstås lägga in egen sill från grunden. Eller varför inte prova matjessill, lätt avköljd så att inte smaken från den goda västerbottensosten förtas?

Till höger en variant som blev riktigt lyckad men som ändå ska finslipas lite: Äppelsill.

Jag skar inlagd sill i bitar, lät dem rinna av (samma här, om du använder färdigköpt sill, spola bort det fräna!) och la dem i en skål att dra ett tag med 2 msk äppelmust och 1 msk calvados (kan uteslutas). Tillsatte en näve syrligt äpple skuret i små stavar och lite finstrimlad purjolök.

Den blev inte dum, kan jag meddela. Ska prova att lägga till 1-2 msk urgröpt passionsfrukt i morron, tror att det blir kanon. Passionssill, det låter väl spännande…

I morron kör vi en leverpastej, på onsdag en lyxig ris à la Malta, och på torsdag är det dags att griljera skinkan på nytt sätt! Vi hörs snart!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.