News55

Nyttigaste bäret - och ett av de godaste!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 aug. 2021Publicerad: 26 aug. 2021

Inte en dag utan blåbär är mitt motto nu på sensommaren. För ett av världens godaste bär är ju också ett av de hälsosammaste!

ANNONS
ANNONS

Tänk när man kunde plocka litervis med blåbär! Ett av de vackraste minnen jag har är några skogsutflykter med sonen, när han var sex, sju år. Vi stod på knä i en skog av blåbärsris. Solen silade in genom träden. Korgen blev snart nästan lika full av blåbär som våra magar.

Numera tillåter inte kroppen liknande bärplockningsäventyr. Det blir till att köpa en liter då och då, även om priset är över femtilappen.

Och en liter är dryg! Räcker till tre matskedar i morronfilen, en försvinnande god blåbärspaj och en burk ljuvlig sylt.

Rent extatisk blev jag häromdagen när livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellénius berättade i TV4:s Nyhetsmorgon om blåbärens otroliga hälsoegenskaper: de dämpar inflammationer, hämmar tillväxten av cancerceller, är bra för blodkärlen och tarmfloran och sänker blodtrycket. De är dessutom fiberrika, och det blå färgpigmentet är en av de mest potenta antioxidanter som finns.

Inte illa. Och användningsområdena är ju hur många som helst för blåbär. Gott i sallader, i en viltsås, i smoothies och i diverse bakverk. Bland mycket annat.

Jag tror att jag trappar upp blåbärskonsumtionen en bit till! Medan det finns färska att köpa.

Rena superbären, det finns det professorsord på! Maj-Lis Hellénius kommer också i dagarna ut med en bok om nyttiga kakor, som bloggen inte tänker missa.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS