A-
A+

Valborgsfest: Oxfilé med grillad färsklök och hemlagat rödvins- och rödlökssmör

Kanske inget toppväder, men visst åker grillen fram nu till Valborg! Och vi festar på finaste köttet med härliga tillbehör och ett gott rödvin.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Världens bästa grillgubbe är jag inte, så jag tar ibland det säkra först och grillar den fina köttbiten snabbt och på hög värme på båda sidor, så att den får vackra ränder, och steker den sen färdig i ugnen. Kolla noga innertemperaturen med en termometer, jag avslutar stekningen vid 53 grader, senast, och låter den vila i folie fem minuter, då har temperaturen gått upp ett par grader och resultatet blir en mediumstekt filébit. Ta hellre ut den för tidigt än för sent, överstekt kött av den här fina sorten är lika med förstört.

Tillbehören kan förstås variera, men här vill jag slå ett slag för det underbart goda rödlöks- och rödvinssmöret, som man rätt enkelt gör själv: finhacka en mellanstor rödlök och lägg den i en kastrull tillsammans med 1½-2 dl rödvin. Koka tills allt vin kokat in och det återstår en fuktig massa. Låt svalna och vispa sen ner 100 gram rumsvarmt smör. Salta och peppra. Man kan också tillsätta några droppar citron och en liten aning tomatpuré. Forma en rulle i plastfolie och lägg i kylen.

Till serveringen skär man en rejäl bit av smöret till varje köttbit och kompletterar med exempelvis råstekt potatis, något grönt och grillad tomat. Här har jag också lagt till en mjukstekt färsklök, supergott!


ANNONS:

Den lilla klicken till vänster på den här tallriken är smörstekta strimlor av morot. Låt fantasin avgöra vilka tillbehör du vill ha: sockerärter, grillad paprika, sallad, brynta champinjoner…

Valborgsvinet är Lievland Syrah, 750 ml alkoholhalt 14%, pris på bolaget 129 kronor. Lievland betyder kärlekens land och det här vinet bjuder på en smakrik generös frukt som passar fint till grillat. Vinet är fruktigt med fatkaraktär, inslag av skogshallon, björnbär, choklad, örter , peppar och vanilj.

NYHET! Nr 6575 Lievland Syrah  129 kr, 750 ml Alkoholhalt 14%

Läs mer om vinet här.


Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.