News55

Flera fördelar med trendig mat: "Vi krånglar inte till det"

mat fisk
Den fiskfokuserade Atlantkosten, Medelhavskostens kusin, har seglat upp som en populär diet. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

En kost med flera hälsofrämjande egenskaper väcker stort intresse på sociala medier. Men vad säger forskningen om denna mat?  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan början av 2024 har Atlantdieten seglat upp som en snackis bland Tiktok-profiler och influencers. Kosten är besläktad med den populära Medelhavsdieten och har sitt ursprung i nordvästra Spanien och norra Portugal. 

Precis som Medelhavsmaten kännetecknas den atlantiska dieten av färska, säsongsbetonade och lokala ingredienser. Båda dieter lägger stor vikt vid fisk och skaldjur, men synar man dem närmare syns flera skillnader. 

– Även om både Medelhavsdieten och den sydeuropeiska Atlantdieten innefattar konsumtion av färsk fisk och skaldjur, kan den sydeuropeiska Atlantdieten lägga större vikt vid konsumtion av typiska atlantiska skaldjur, som torsk, sardiner och lokala skaldjur, säger Alberto Coelho, professor i kemi vid universitetet i Santiago de Compostela, till Newsweek.

mat makrill
Fisk utgör en viktig del av den atlantiska kosten. Foto: Unsplash

Om du vill äta som invånare vid södra Atlanten ska du, utöver fisk, fokusera på frukt, olika typer av kål, fullkorn, baljväxter, potatis och mejeriprodukter.

För att tillaga maten bör du i första hand använda olivolja som matfett. Du bör även koka, grilla eller stuva maten, istället för att steka den. 

– Den atlantiska kostens grundprinciper erbjuder en unik kombination av flexibilitet, smaklighet, mättnadsförmåga och prisvärdhet, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för individer som vill göra hälsosamma kostval, säger Maria del Mar Calvo Malvar, specialist i laboratoriemedicin vid universitetssjukhuset i Santiago de Compostela i Spanien.

– Dess kulinariska tradition, som kännetecknas av fantasifulla men enkla rätter, lämpar sig dessutom väl för de tidspressade livsstilar som råder i dagens hektiska samhälle.

ANNONS

Mat med god kvalitet

Forskning visar att det finns flera hälsofördelar med Atlantdieten. Bland annat visar en analys av en studie att kosten avsevärt minskade förekomsten av metabolt syndrom, vilket är en grupp riskfaktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. 

– Specifikt har den atlantiska kosten korrelerats med en hälsosam tarmmikrobiota och låga nivåer av olika kardiovaskulära riskfaktorer, såsom kolesterol, triglycerider, C-reaktivt protein (en inflammationsmarkör), insulinresistens, blodtryck, kroppsvikt och midjemått, berättar Alberto Coelho till Newsweek.

Även The Guardian rapporterar om kostens positiva hälsoaspekter.

– Vad vi har visat i våra kliniska studier är att kostvanorna i den atlantiska kosten är förknippade med bättre metabol hälsa och lägre kolesterolnivåer, lägre BMI och mindre metabolt syndrom, säger Rosaura Leis, professor i pediatrik, till tidningen och fortsätter:

– Det betyder inte att ingredienserna i sig är hälsosamma – det betyder att mönstret och kombinationen av dessa livsmedel har hälsosamma effekter. I slutändan handlar det om att följa de råd vi så ofta ger: en varierad och mångsidig kost som tar hänsyn till mängd, fysisk aktivitet och hälsa.

ANNONS

En 55-årig spansk slaktare, vid namn Bienvenido Martinéz, summerar slutligen kärnan i Atlantdieten:

– Det är ett sätt att leva och ett sätt att göra saker: den atlantiska dieten är en diet som bygger på ingredienser av god kvalitet. Vi stressar inte fram saker här. När vi sätter oss ner för att äta, så sätter vi oss ner för att äta. Vi krånglar inte till det, säger han till tidningen.

ANNONS

Läs mer:

Fördelar och nackdelar med Carnivore-diet

Skrällen: Det släcker törsten bäst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS