News55

Den bästa kosten för att må bra

Fysiskt och mentalt mående är nära sammankopplade till metabolism.
Fysiskt och mentalt mående är nära sammankopplade till metabolism eftersom kroppen måste få i sig livsviktiga ämnen för att kunna fungera och må bra. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Den bästa kosten för att må bra är anpassad efter kroppstillstånd, såsom åldrande i olika faser då kosten är särskilt viktig. Egentligen ska men börja äta nyttigt långt innan ålderdomen träder i kraft – på så sätt bygger man upp en god hälsa och kroppslig elasticitet med bättre immunförsvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är viktigt att välja kosten med omsorg utifrån både det man tycker om, men också de näringsämnen och mineraler som kroppen behöver.

“När man blir lite äldre bör fokus läggas på välmående och det är viktigt att kosten är bra för både hjärta och skelett”, berättar Dr Claire Phipps för The Guardian. Hon är  allmänläkare och specialist på klimakterium.

“En bra hälsa får man man främst genom sund kosthållning snarare än navigering mellan olika kosttillskott,” berättar Phipps vidare. 

Vill man verkligen lägga till något extra rekommenderar hon D-vitamin och /eller magnesium i lagom doser eftersom det kan förbättra sömnen.

Bra fetter livsviktiga för hälsan

Bra fetter medverkar till att producera viktiga hormoner och ger samtidigt näring åt tarmfloran. 

Fermenterat livsmedel är speciellt bra för kroppen eftersom det innehåller probiotica, levande bakterier som är bra för tarmflora och metabolism. Phipps rekommenderar bland annat kimchi och yoghurtsorter som innehåller probiotika.

Fysiskt och mentalt mående är nära sammankopplade till metabolism eftersom kroppen måste få i sig livsviktiga ämnen för att kunna fungera och må bra.

ANNONS

Uppstår obalans i bakteriefloran kan inflammatoriska tillstånd utvecklas, såsom Crohns sjukdom. Det är en plågsam mag- och tarmsjukdom som vanligtvis blir kronisk.

ANNONS

Blir hälsosam mat god?

Kocken Jane Baxter och Dr Felicia Amati har i gemensam regi skrivit en receptbok för för kvinnor i klimakteriet: Recipes for a Better Menopause.

Till frukost förslår hon syrlig pannkaka baserad på kefir eller annan yoghurt med levande bakterier. Att tillföra kimchi spetsar till syrligheten samtidigt som det är maxat nyttigt.

Om man vill ha en lite mildare syrlighet kan man blanda till marinader med yoghurt, vitlök, citronskal och hackade örter (dragon, persilja, gräslök).

Enligt Baxter blir marinaden fantastiskt till både fisk och kött. Kimchi är även en god smaksättare för bräserade grönsaker.

“Det är också bra att blanda i kryddor och färska örter,” berättar Joanna Lyall, dietist och grundare av The Better Menopause. 

Hon har sedan länge varit engagerad i hälsosam kost och har många knep för att skapa riktiga aptitretare på sånt som är nyttigt.

ANNONS

“Tillsätt kanel till frukostar och smoothies, eftersom det kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna, medan gurkmeja är en underbar antiinflammatorisk krydda.”

Skydda hjärtat med rätt mat

I samband med sjunkande östrogennivåer och i takt med att åldern stiger ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nedan är en sammanställning av rekommenderad kost som är bra för både hjärta och skelett:

  • Fet fisk
  • Fullkornsprodukter
  • Nötter och fröer
  • Frukt och grönt

Tre fantastiska produkter att ha i måltider

  • Lax – innehåller goda nivåer av såväl proteiner som fett, men även vitamin D som är viktig för skelettet. Fettet, Omega 3, är dessutom är väldigt bra mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Baljväxter – innehåller proteiner och fibrer. Vissa menar att östrogener som finns naturligt i baljväxter har en positiv inverkan på kvinnors hälsotillstånd under klimakteriet.
  • Broccoli – innehåller gott om fibrer, kalcium (viktigt för skelett och tänder) och folsyra. Bra på alla sätt.

Läs också:

Så kan kost förlänga livet trots dålig genetik

ANNONS

Kosten du ska äta för att maxa din hälsa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS