News55

Bli av med ryggsmärtan – enkla knep

Ung kvinna med ryggont
Det kan vara svårt att få bukt med ryggsmärta, men med rätt sitt- och sovställning är det ofta möjligt att lindra symptomen. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Om du dras med i hållande ryggvärk ska du helst försöka lokalisera varifrån smärtan kommer. På så sätt kan det bli enklare att få bukt med ryggproblem som ofta uppstår genom stillasittande i positioner som inte är bra för kroppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Besvär med ryggen kan orsaka långtgående lidande och således inverka på det psykiska måendet. Det kan vara svårt att få bukt med ryggsmärta, men med rätt sitt- och sovställning är det ofta möjligt att lindra symptomen, även träning som är inriktad på rehabilitering.

Små förändringar i vardagen kan hjälpa

Stuart McGill, professor i ryggradsbiomekanik vid Waterloo universitet i Kanada, har utvecklat en metod som bygger på små förändringar i vardagen. På längre sikt kan det avhjälpa ryggsmärtor som orsakas genom fel vanor.

News 55 har tidigare skrivit om ryggsmärta och att det kan börja med att du undviker rörelser som gör ont vilket lätt blir en ond cirkel där du använder kroppen allt mindre. Det menar Eva Skillgate, naprapat och professor vid Sophiahemmet Högskola.

En studie visar att med fokus på ändrade vanor och nya sätt att förhålla sig till sin smärta, blev personer med långvarig ryggsmärta betydligt bättre.

ANNONS

Sömn: Vilken sovställning är rätt?

När det handlar om sömn ska du helst undvika sovpositioner som orsakar smärta, råder Mc Gill. Det finns egentligen ingen rätt eller fel sovställning, men vissa bedömare menar att man ska undvika att sova på rygg. Ryggställning ökar dock risken för att utveckla sömnapné och snarkningar.

Sömnapné innebär att man får andningsuppehåll, vilket kan leda till döden. Den som drabbats av sjukdomen löper tre gånger större risk att dö i förtid, men i dagsläget finns det flera behandlingsformer.

ANNONS

Andra förespråkar att sova på rygg, eftersom det sägs avlasta ryggraden som får vila i en naturlig position; en rak linje.

Blir ryggsmärtan värre om du sitter i mer än 15 minuter i en viss ställning, då bör du fundera över om din kroppshållning eller ditt rörelsemönster kan vara orsaken. (Foto: Pexels)

Är det lätt att bli av med ryggont?

Professor McGills menar att smärtan inte sitter huvudet utan i ryggen och bör därför kunna lokaliseras. Om du hittar orsaken kan du anpassa ditt rörelsemönster, vilket ofta hjälper.

Blir ryggsmärtan värre om du sitter i mer än 15 minuter i en viss ställning, då bör du fundera över om din kroppshållning eller ditt rörelsemönster kan vara orsaken.

”Långvariga ryggproblem beror ofta på att vi rör oss på ett sätt som kan trigga smärta, av ren och skär vana och det är därför man får dras med smärtan, till exempel att man sitter i fel ställning när man jobbar eller att man kliver ur bilen på ett dåligt sätt” berättar han för Hemmets Journal.

Ryggdoktorns bästa råd

Förslag som lindrar ryggont:

ANNONS
  • Promenera minst 30 minuter och ta en paus när du suttit stilla en timme. Rör dig under pausen.
  • För en hälsosam livsstil med god balans mellan kost, sömn och träning.
  • Undvik smärtsamma kroppsställningar och rörelser. Försök hitta sambandet mellan hållning, position och smärta i din kropp.
  • Se upp med för många återbesök hos doktorn och lär dig ta eget ansvar.
  • Försök dig på en aktiv behandling som tar itu med orsaken till smärtan. Lär in rörelser som minskar ryggont

Läs också:

5 goda skäl att sova på rygg

Här är ny metod mot ryggsmärta

Så blir du av med kronisk ryggsmärta

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS