News55

5 goda skäl att sova på rygg

5 goda skäl att sova på rygg
Det är ganska ovanligt att sova på rygg. Men det finns väldigt goda skäl till att göra det. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Föredrar du att sova på sidan, mage eller på rygg? Vad du väljer kan påverka både din hälsa och sömnkvalitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den vanligaste sovpositionen hos vuxna är på sidan, i fosterställning. Så många som 60 procent av den vuxna befolkningen i Europa sover på sidan eller på mage enligt en studie från 2019, skriver Kurera.

Att sova på sidan har förvisso många fördelar. Som till exempel förbättrad matsmältning och minskad risk för åkommor som halsbränna och förstoppning.

Många förknippar ryggsovande med ökad risk för snarkning och sömnapné, därför undviks det av många som riskerar att snarka. Att sova på rygg är inte så vanligt, men det finns goda anledningar att göra det. Enligt flera studier är den bästa sovställningen, skriver Må Bra. Här är några goda skäl som listats av Kurera:

Lista: 5 skäl att sova på rygg

  1. Minskar ryggvärk. Trycket på ryggraden minskar och låter den behålla sin naturliga linje när man ligger på rygg. Den får mer avlastning och vila i detta läge. Den som sover på magen med ryggen åt sidan kan liknas med att ha huvudet vridet åt samma håll i flera timmar och sträck när du sitter eller går. Det finns risk att få stel och öm nacke. 
  2. Förbättrar andningen. När vi ligger på mage eller sidan kan det göra luftvägarna trängre och andningen ytligare. Detta eftersom diafragmat, “andningsmuskeln” trycks ihop. Djupare andning leder till bättre avslappning och ökad produktion av sömnhormonet melatonin, som du behöver för att sova gott.
  3.  Minskar spänningshuvudvärk. Precis som ryggraden avlastas även trycket mot huvudet vid ryggliggande. Risken för spänningshuvudvärk minskar, som brukar ha sitt ursprung från stelhet i nacken.
  4. Motverkar rynkor, svullnad och hudirritationer. Den som ligger med ansiktet mot kudden skapar friktion mot huden vilket kan leda till rynkor och fina linjer. Det samlas också vätska i delar av ansiktet, vilket kan leda till påsar under ögonen eller svullnad i ansiktet.  När du ligger på rygg och på så vis undviker ansiktskontakt med örngottet, kan du också minska risken för finnar, plitor, pormaskar och hudrodnader. Örngott som inte är nytvättade kan innehålla smuts, hår och rester av hårprodukter som retar huden. Att sova på rygg ökar också chansen att din nattkräm stannar kvar på huden där den ska göra sitt jobb och inte hamnar på kudden istället.
  5. Minskar risken för bihåleproblem. När du har huvudet i högre läge än hjärtat, vilket är lättare att få till på rygg, hålls luftvägarna fria. Detta minskar risken för att näsgångarna täpps igen när du är snorig.

Läs vidare:

Därför ska du sova med strumporna på

Tips: Så kan du sova bättre

ANNONS

Svårt att sova? Medicin kan vara riskfylld lösning

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS