News55

Cyklande 90-årings bästa tips för ett långt liv

En man cyklar. Han började cykla som 65-åring och cyklar fortfarande varje dag som 90-åring. Här tipsar han om hur han fått ett långt och hälsosamt liv. Mannen på bilden är inte mannen i texten
Han började cykla som 65-åring och cyklar fortfarande varje dag som 90-åring. Här tipsar han om hur han fått ett långt och hälsosamt liv. Mannen på bilden är inte mannen i texten. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

En 90-åring som började cykla som 65-åring och fortfarande går på vanliga spinningpass ger oss fyra tips för ett långt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Frank Ellis fyllde 65 hade han ingen lust att sakta ned, i stället började han cykla. Han tror att hans cykling har hjälpt honom att hålla sig aktiv och i form och har gjort en väldigt stor skillnad för hans hälsa, det skriver Business Insider.

Det stämmer antagligen för en granskning av studier som forskare vid University of Glasgow gjorde år 2023 fann att regelbunden cykling tycks minska människors risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och att dö av vilken orsak som helst, samt att även den mentala hälsan och välbefinnandet förbättras. 

Enligt Världshälsoorganisationen orsakades 38 procent av de förtida dödsfallen 2019 av hjärt-kärlsjukdom, något som kan förebyggas av livsstilsfaktorer som exempelvis att vara mer fysiskt aktiv.

Som mest cyklade Frank Ellis 16 mil i månaden, ibland mer. Nu, tjugofem år senare, när han är 90, cyklar han fortfarande de flesta dagar, både på en motionscykel och i spinnklasser.

Här delar han med sig av sina tips för hur han hållt sig vältränad och frisk långt upp i sin höga ålder.

Hitta en träningsform du gillar

“Om unga människor börjar någon typ av träningsrutin medan de är unga eller hittar något fysiskt som de tycker om tidigt, så är chansen stor att de kommer att göra det till en livslång aktivitet”, säger Frank Ellis till Business Insider.

Hälsoexperter håller med honom, enligt fysiologen Nathan K. LeBrasseur, är konsekvent träning viktigare än typen av träning eftersom det är konsekvensen som ger hälsofördelar.

ANNONS
ANNONS

Rök eller drick inte mycket

Rökning orsakar nästan ett av fem dödsfall i USA varje år, och år 2022 var det 51 191 alkoholrelaterade dödsfall i USA, detta enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC.

En studie från 2022 publicerad i tidskriften Nature, visar att för människor som röker och dricker regelbundet är livet mer än 10 år kortare än för personer som inte röker eller dricker.

Ät inte för mycket

Fetma kan minska den förväntade livslängden med upp till 14 år men enligt en artikel från 2023, i BMC Medicine, kan fetma förebyggas genom att undvika att äta för mycket.

Det här motsvarar matvanorna hos japanska superåldringar som är äldre än 110 år och tenderar att äta tills de är 80 procent mätta.

Ha en positiv attityd och passion

Frank Ellis tror också att hans positiva attityd och sinne för humor har hjälpt honom att hålla sig frisk. En studie från 2023, publicerad i Journal of Happiness Studies, fann att positivitet var ett vanligt drag bland de studiedeltagare som blivit hundra år utan att ha kognitiva problem.

ANNONS

Det är vanligt bland hundraåringar att ha intressen och hobbyer. En studie från 2023, publicerad i Nature Medicine, fann att personer med hobbyer var mer benägna att känna högre tillfredsställelse med livet och ha ännu högre förväntad livslängd.

Att en hobby kan enligt författarna till den studien förbättra symtom på depression och ge en känsla av syfte, det skriver Business Insider.

Därför blev hon 117 år – hennes egna tips

I måndags somnade hon fridfullt in – som hon önskade – som världens äldsta person. Hon har haft tur, har hon sagt, men hon har också undvikit “giftiga” människor i sitt imponerande långa liv.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS