News55

Dåliga vanor ökar risken för förkylningar

Artikelbild
Dåliga vanor utsätter vårt immunförsvar för risker att drabbas av förkylningar. (Foto: Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Förkylningstider känner vi väl till, och när vi tillbringar mer tid inomhus tillsammans med andra människor ökar spridningen av bakterier och virus. Dåliga vanor utsätter vårt immunförsvar för risker att drabbas av förkylningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns också en rad livsstilsförändringar som stärker vår hälsa och gör oss motståndskraftigare mot förkylningar. Här tittar vi på bättre och sämre vanor, rapporterar StarsInsider.

Vanor som överför bakterier och virus

Många vardagliga rutiner gör oss omedvetet mer utsatta. Om vi biter på naglarna får vi in en mängd bakterier i munnen genom att handhygienen kanske inte är tipp topp. Att inte tvätta händerna ordentligt efter toalettbesök eller innan måltider är en av de vanligaste anledningarna till infektioner.

Om du tar i trappräcken utsätter du dig också för bakterier från många andra människor.

ANNONS

Livsstilsfaktorer kan minska förkylningar

Livsstilsval har en stor inverkan på vår hälsa. Kronisk stress leder till högre nivåer av stresshormonet kortisol, vilket kan försvaga immunsystemet och vi blir mottagligare för infektioner. Om du är stressad så är det bra att försöka slappna av genom exempelvis mediation eller yoga.

Sömnbrist är en annan faktor som negativt påverkar immunförsvaret. När vi inte får tillräckligt med sömn förlorar kroppen sin förmåga till återhämtning, vilket kan visa sig genom förkylningar.

En relativt ny studie har påvisat att trots lite sämre genetik, så kan vi förbättra vår hälsa genom sunda livsstilsval.

ANNONS

Dålig kost och lågt vätskeintag

Dåliga kostvanor är en stor riskfaktor för att drabbas av förkylningar. En diet med mycket socker kan ha en negativ inverkan på tarmfloran, vilket spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar. Att äta mycket skräpmat leder till inflammatoriska tillstånd som gör oss mottagligare för infektioner.

Vätskebrist är en annan orsak som kan påverka immunsystemet. Om kroppen blir uttorkad kan den inte försvara sig som vanligt och det är därför viktigt att dricka vatten regelbundet under dagen.

Vanor som skyddar dig mot förkylningar

Det finns alltså livsstilsval som kan hjälpa till att stärka ditt immunförsvar mot infektioner , som förkylningar. Regelbunden fysisk aktivitet, även något så enkelt som att ta trapporna istället för hissen, hjälper till att hålla kroppen i form och bidrar till ett bättre immunsystem. Yoga kan också vara ett utmärkt sätt att förbättra både fysisk och mental hälsa.

Det är viktigt att få tillräckligt med D-vitamin även under under vinterhalvåret. Kosttillskott kan därför vara bra för att skydda dig mot förkylningar.

Läs också:

Sund kost kan förlänga livet trots dålig genetik

ANNONS

Minska risken för cancer – välj en sund livsstil

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS