News55

Det här säger dina naglar om din hälsa

Forvård. Dina naglar kan visa mycket om din hälsa, här är några saker att hålla koll på
Dina naglar kan visa mycket om din hälsa, här är några saker att hålla koll på. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Skicket på dina naglar, både på fingrarna och på tårna, kan säga ganska mycket om din övergripande hälsa så håll koll på hur dina naglar ser ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om utseendet på en nagel förändras kan det tyda på ett allvarligt medicinskt tillstånd och ibland kan förändringen vara subtil, det skriver Microsoft.

Kan visa på brister

Att du får längsgående fåror och åsar på dina naglar är vanligtvis ett tecken på åldrande, det kliniska namnet för det här är onychorrhexis. Det kan dock även orsakas av brist på järn, folsyra eller protein.

Naglarna har svårare att ta upp näringsämnen när de åldras och det påverkar deras tillväxt.

Skednaglar, eller koilonychia, påverkar naglarnas form. Nagelns centrala del är nedtryckt och delarna runt omkring är upphöjda, vilket ger ett skedformat utseende.

Det uppstår vanligtvis på grund av en underliggande eller medfödd sjukdom. Möjliga orsaker är järnbrist, anemi eller ett leverproblem kallat hemokromatos.

ANNONS

Psoriasis

Små runda fördjupningar eller skåror på nagelns yta, så kallade nagelgropar, kan tyda på psoriasis, eksem eller ledinflammation.

ANNONS

Psoriasisdystrofi, eller nagelpsoriasis, är ett autoimmunt tillstånd och kan drabba både finger- och tånaglar.

Ett vanligt medicinskt tillstånd som kännetecknas av att nageln spontant lossnar från nagelbädden är onycholysis. Det är smärtfritt men fult och orsakas av en skada på nageln, svamp eller hudsjukdomar som psoriasis.

En krusad nagel, som ser krusad eller gropig ut och som även är missfärgad, med märkbart rödbrun hud under nageln, kan tyda på flera sjukdomar. Det kan vara ett tidigt tecken på psoriasis eller inflammatorisk artrit.

Ingen lunula

Tillståndet när nageln saknar lunula, det vitaktiga halvmåneformade området närmast nagelbandet, kallas Terrys naglar.

Det utvecklas ibland på grund av åldrande, men det kan även vara symtom på ett allvarligt medicinskt tillstånd.

Ofta förekommer det i samband med leversvikt, cirros, diabetes mellitus, hjärtsvikt, hypertyreos eller undernäring.

Namnet Terrys naglar fick tillståndet efter Richard Terry, som är 1954 beskrev vita naglar hos 82 av 100 patienter som hade skrumplever.

ANNONS

Att inte kunna se en lunula på naglarna kan även vara ett tecken på anemi, undernäring och depression. Vissa människor kan dock bara se en lunula på tummarna och inte på alla sina fingrar.

Beaus linjer

Om du har horisontella bucklor eller åsar, så kallade Beaus linjer, i en eller flera av dina naglar har en sjukdom, hudåkomma eller annat avbrutit nagelns tillväxt.

Beaus linjer kan vittna om flera medicinska störningar, bland annat infektioner och diabetes, de kan också vara ett tecken på bland annat lunginflammation, mässling och påssjuka.

När Beaus linjer har nått sitt maximum kan ett annat tillstånd, nagelrivning, eller onychomadesis uppstå, det innebär att nagelplattan kan separera från nagelmtrisen på grund av att nageltillväxten tillfälligt har avbrutits.

Onychomadesis har sagts bero på virusinfektioner, autoimmuna sjukdomar, läkemedelsbiverkningar och fysiskt trauma.

Bland barn kan höstblåsor vare en orsak. Onychomadesis blir vanligtvis bättre av sig själv inom sju till tio dagar.

Bakterier och svamp

ANNONS

När bakterier bakterier tar sig in under huden runt nageln kan nagelinfektionen paronyki uppstå. Om det inte behandlas snabbt kan en smärtsam böld utvecklas, det här kan vara både akut och kroniskt.

Nagelsvamp är en vanlig infektion i nageln som oftast drabbar tånaglarna, det kan dock ibland även drabba fingernaglarna.

Nagelsvamp börjar som en vit eller gulbrun fläck under nagelspetsen. Om svampinfektionen inte behandlas kan den sprida sig till resten av kroppen och ge kliande, röd och sprucken hud.

Missfärgning

En fullständig eller delvis vitaktig missfärgning av nageln kallas leukonyki och det finns flera möjliga orsaker till den här nagelsjukdomen.

Leukonyki är sällan ett alarmerande tecken, men ibland kan det tyda på allvarliga systemiska störningar eller medfödda tillstånd.

Leukonyki har bland annat kopplats till hjärtsjukdomar, njursvikt, ulcerös kolit och lunginflammation, det kan också bero på arsenik- och blyförgiftning.

Melanonychia kännetecknas av en brun- eller svartaktig missfärgning av nageln som ofta är längsgående. Både fingernaglar och tånaglar Kan drabbas.

ANNONS

Det uppstår när pigmentceller, melanocyter, deponerar brunfärgat pigment, melanin, i nageln. Om du misstänker melanonychia bör du inte ignorera det.

Det kan bero på graviditet, lupus och hudcancer eller cancer i nageln. Det kan även vara födelsemärken eller leverfläckar.

Sköra naglar

Vanliga orsaker till torra och sköra naglar är att de blöts och torkas mycket, eller överexponeras för rengöringsmedel och nagellackborttagare. Ålder kan ocks påverka naglarnas styrka.

Torra, sköra naglar kan även uppstå på grund av underliggande hälsotillstånd. Näringsbrist, som brist på biotin, zink och järn, kan göra naglarna sköra. De kan också bli sköra av anemi och sjukdomar i sköldkörteln.

Förstorade naglar

Förstorade naglar är en missbildning av finger- eller tånaglarna som sker när fingertopparna ökar i storlek och naglarna kröker sig runt dem.

Vanligtvis tar det flera år för förstorade naglar att utvecklas och det är förknippat med flera sjukdomar, främst i hjärta och lungor.

ANNONS

Det kan även tyda på låga syrenivåer i blodet, levercirros eller gastrointestinala problem.

Expert: Detta avslöjar naglarna om din hälsa

Visste du att naglarna kan avslöja mycket om hur det står till med din hälsa? Här kan du läsa vad näringsexpert säger om den saken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS