News55

Detta är maten som ökar risken för demens

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2022

Maten är en viktig grund för hälsan. Nu visar en ny studie att viss mat ökar risken för att drabbas av demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är snabbmat och halvfabrikat som visat sig ha påverkan. En måltid om dagen kan räcka för att öka risken för demens med 30 procent visar en ny studie, rapporterar Aftonbladet Hälsa.

Tidigare studier har visat att den som äter industriellt tillverkad mat, så kallade ultraprocessade livsmedel, han löpa en högre risk att drabbas av övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Nu visar en ny brasiliansk studie att även hjärnan kan påverkas negativt av den maten då man kan utveckla allvarliga demenssjukdomar som Alzheimers, skriver Aftonbladet Hälsa.

− Processad mat innehåller ofta mindre fibrer och mer salt och socker, just för att det ska smaka gott. Fetterna i processad mat är också ofta av det mindre hälsosamma slaget. Palmolja och mättade fetter är betyldigt vanligare i processade livsmedel, tyvärr sannolikt för att det är billigare att tillverka, säger Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor, till tidningen.

Hon framhåller dock att finns en del allternativ som är bättre än andra om man inte hinner laga sin egen middag.

− Välj då en nyckelhålsmärkt produkt. Nyckelhålet ger en god vägledning om att innehållet av salt, socker, fettkvalitet och fibrer är välbalanserat och följer Livsmedelsverkets rekommendationer, tipsar hon.

En annan rekommendation från henne är att hellre välja gröna alternativ, som soja- eller ärtbiff framför köttbiffen. Men det allra bästa alternativet är, enligt Mai-Lis Hellenius, att laga sin mat från grunden.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS