News55

Dina bajsvanor avslöjar mer än du anar

bajs
Dina bajsrutiner säger en hel del om din hälsa. (Foto: Fredrik Sandberg/TT/montage)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 26 juli 2024Publicerad: 26 juli 2024

Bajsar du en till två gånger i veckan eller flera gånger om dagen? Det här avslöjar det om dig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dina bajsrutiner säger en hel del om din hälsa. En ny studie visar att avföringsfrekvensen påverkar både tarmfloran och risken för kroniska sjukdomar, skriver CNN.

Avslöjad av avföringen

Forskningen, som kommer från “Institute for Systems Biology” i Seattle, visar att personer som bajsar en till två gånger om dagen har en frisk tarmflora som trivs på fibrer. Däremot kan de som lider av förstoppning eller diarré ha tarmbakterier som inte är lika bra för hälsan.

Undersökningen visar också att yngre människor, kvinnor och personer med lägre kroppsmassaindex (BMI) oftare har färre toalettbesök.

Enligt Sean Gibbons, en av forskarna bakom studien, kan långvarig förstoppning vara kopplad till sjukdomar som Parkinsons och njurproblem, rapporterar CNN.

Detta eftersom de skadliga ämnen som produceras vid proteinfermentering kan påverka njurarna och andra organ negativt. Proteinfermentering är själva processen då proteiner bryts ner av bakterier i tarmen, vilket kan producera vissa biprodukter som påverkar hälsan.

ANNONS

Bäst att bajsa ofta

Tarmen mår bäst när du bajsar ofta. Regelbunden avföringsfrekvens bidrar till en balanserad tarmflora, minskar risken för förstoppning och hjälper till att effektivt rensa ut avfallsprodukter och bakterier.

ANNONS

Här kommer tre enkla tips för att hålla en god tarmhälsa:

Kosten
Din kost spelar en stor roll i hur ofta du går på toaletten. Att äta mycket fiber från frukt, grönsaker och fullkorn kan främja regelbundna avföringar.

Hydrering
Tillräckligt med vätska är viktigt för att hålla tarmen i god form och undvika förstoppning.

Livsstil
Regelbunden motion kan hjälpa till att förbättra din tarmhälsa och hålla igång matsmältningen.

Läs mer:

Knepet som kan förbättra din tarmhälsa News55

Naturen gör underverk med din hälsa News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS