News55

Expert: Bästa sporterna för seniorer

Expert: Bästa sporten för seniorer
Golf är en bra seniorsport med många hälsofördelar enligt expert. Arkivbild: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Vissa sporter kan man tro hör ungdomen till. Men så behöver det inte alls vara. Anpassat till seniorer går det att vara aktiv och vinna många hälsofördelar, enligt expert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De atletiska glansdagarna behöver inte ta slut bara för att du åldras. Rätt utfört och anpassat går det fortfarande att vara aktiv inom många sporter. Dessutom kan man dra nytta av en mängd hälsofördelar om man ägnar sig åt fysisk aktivitet, både kroppsligt, emotionellt och socialt med minskad risk för sjukhusvistelse, enligt forskning från Centers for Disease Control and Prevention-forskningscenter, skriver The Signal.

I Sverige storsatsas det på målgruppen 65-plus, med många aktiviteter som har dragit igång runt om ilandet. Riksidrottsförbundet har fått 70 miljoner av staten under 2024 för att få fler äldre att röra på sig.

Fortsätta vara aktiv

Träning har en avgörande betydelse för sinnet, kroppen och själen, enligt Rachel Tavel, doktor i fysioterapi och medlem av Forbes Health Advisory Board, skriver The Signal.

– Att förbli aktiv när vi åldras är otroligt viktigt av en rad mentala, fysiska och emotionella skäl, säger hon och fortsätter:

– Att delta i sport, antingen individuellt eller som en del av en klubb, grupp eller lag, är ett fantastiskt sätt att ge en gnista av motivation för att fortsätta röra sig. Den rörelsen är särskilt viktig när vi blir äldre och våra kroppar börjar förlora muskler och ben, säger Rachel Tavel till tidningen.

ANNONS

Tips från expert

Experten ger tips om några sporter som kan vara särskilt lämpliga för seniorer att prova på.

ANNONS

Pickelboll är den snabbast växande sporten i USA just nu och det har sina förklarliga skäl. Den kan utövas av nästan åldrar och färdigheter, dessutom är den rolig, snabb och mycket social. Den öppna kulturen, att alla är välkomna, har också en stark dragningskraft hos många seniorer.

Dessutom visar forskningen att sporten har många hälsofördelar för äldre. En studie med 153 äldre i tidskriften Leisure Studies visade att spela pickelboll var förknippat med mindre depression, att den kan ge bättre koordination, öka smidigheten och muskelstyrka hos utövarna.

Golf

För miljontals golfspelare runt om i världen är sport så mycket mer än bara ett spel. Många vittnar om att det är en känsla av frihet och avkoppling att ge sig ut på golfbanan. Frisk luft, motion och socialt umgänge kommer med på köpet. För den som har svårt att gå längre sträckor finns möjligheten att åka golfbil mellan hålen.

En studie i tidskriften Golf Science Journal visar att golf är förknippat med förbättrad fysisk hälsa och mentalt välbefinnande, vilket potentiellt kan bidra till ökad livslängd.

Expert: Bästa sporterna för seniorer
Motionsimning kan vara skonsam rörelse, till exempel för den som har ont i lederna, anser expert. Arkivbild: TT

Simning

För vissa som har problem med lederna och högintensiva sporter kan simning vara ett utmärkt alternativ.

ANNONS

Det kan erbjuda en bred rad fysiska och mentala hälsofördelar, från att bidra till mental hälsa till att minska risken för tidig död.

Kul gruppträning

Enligt Rachel Tavel ska man inte underskatta betydelsen av att delta i gruppträning. Oavsett vilken träningsform det gäller, till exempel yoga, pilates, tai chi, dans eller något annat. Hon uppmuntrar att testa det som väcker ens intresse och som man tycker verkar kul.

En studie genomförd av University of Washingtons Health Promotion Research Center har kommit fram till att seniorer som deltog i ett program som kallas Enhance Fitness minst en gång i veckan hade betydligt färre sjukhusvistelser och lägre sjukvårdskostnader än de som inte deltog.

Sport som är anpassad

Flera vanliga sporter, som till exempel fotboll och basket, har blivit senioranpassad då den utförs utan att springa. I promenadfotboll och promenadbasket kan man delta i ett lugnare tempo.

Är du inte redo att ta steget att gå med i en klubb eller spela i lag rekommenderar Rachel Tavel att träna med en fysioterapeut eller personlig tränare. På så vis kan man få professionell hjälp att anpassa träningen utifrån begränsningar och bra alternativ.

Läs mer:

ANNONS

Pensionärsorganisationerna: Idrott kan rädda äldres liv

Tips: Skonsam men effektiv träning för seniorer

Aldrig för sent: Fyra steg till löparglädje

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS