News55

Fem tips som ger dig mer glädje när du tränar

Två kvinnor springer ute i naturen. Vi mår bra när vi rör oss och tränar, träna gärna ute i naturen och tillsammans med andra
Vi mår bra när vi rör oss och tränar, träna gärna ute i naturen och tillsammans med andra. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

En psykolog, gruppträningsinstruktör och föreläsare vid Stanford University tipsar om hur du kan känna mer glädje när du tränar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vi är barn är rörelse instinktiv och ofta fylld av glädje. Vi springer och leker, hoppar, cyklar och deltar kanske i en eller flera lagsporter, det skriver CNN.

Bra för vår psykiska hälsa

För många bryts och glöms kopplingen mellan rörelse och glädje någonstans längs vägen mot vuxenlivet och när vardagen med ansvar tar över förvandlas rörelse till något obligatoriskt som vi måste göra för att komma i form eller optimera vår hälsa. 

Studier har funnit att rörelse och den mer utmanande och avsiktliga formen av rörelse, träning, inte bara är bra för vår fysiska hälsa utan också är nära förknippad med vårt mentala tillstånd och vårt humör.

Psykologen Kelly McGonigal, gruppträningsinstruktör och föreläsare vid Stanford University i Kalifornien, USA, har sagt att hon ser träning som en intravenös dos av hopp.

Det gäller enligt henne ”vilken form av rörelse som helst som du är villig att göra med vilken del av din kropp som helst som du fortfarande kan röra på”, skriver CNN.

Hon har själv under hela sitt liv använt rörelse och träning för att hantera sin egen ångest och depression och hon säger att träning möjliggör skapandet och frisättningen av “hopp”-molekyler, så kallade myokiner, olika proteiner som produceras i muskler.

Det sker under muskelsammandragningar, exempelvis när vi tränar eller rör på oss. Vissa av de här myokinerna kan ha antidepressiva effekter.

ANNONS
ANNONS

Fem tips

Kelly McGonigal har fem tips på hur du kan känna mer glädje när vi rör på oss och tränar, det första är att bege dig ut i naturen och träna utomhus.

När vi rör oss utomhus i naturen tenderar, enligt henne, hjärnan att försättas i ett tillstånd av ökad medvetenhet till nuet som känns som vitalitet och anslutning till livet.

Lyssna på din favoritmusik, om du gör det samtidigt som du tränar och rör dig i takt med musiken kan du få upp pulsen och enligt Kelly McGonigal är det ofta som eufori.

Gå med i en grupp, att vara social hjälper dig att träna. Enligt Kelly McGoniga bildar människor vänskap och stödgemenskap genom rörelse.

Dessutom hjälper träning dig att bli mer social.

Hitta någonting som du verkligen gillar att göra, tänkt på positiva erfarenheter du tidigare i livet har haft i samband med rörelse. 

Ändra ditt sätt att tänka medan du rör dig, hitta sätt att uppskatta din kropp för dess förmåga att kunna röra sig, i stället för att övervaka den.

ANNONS

Räcker det med bara konditionsträning?

Konditionsträning är bra för dig, vare sig du gillar det eller inte och många kombinerar det med annan träning, men är det okej att inte göra det?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS