News55

Fem tips som kan hjälpa dig att gå ned i vikt

ett fat fullt av frukt. Att äta mycket frukt och grönsaker kan hjälpa dig som blivit äldre att gå ned i vikt
Att äta mycket frukt och grönsaker kan hjälpa dig som blivit äldre att gå ned i vikt. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Många som följer kost- och träningsprogram upplever att de har fått svårare att gå ned i vikt när de blivit äldre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vi blir äldre förändras vår ämnesomsättning, alltså kroppens process för energiförbränning, det skriver Wellobe Aftonbladet.

När vi tränar är vi metaboliskt aktiva och då förbränner vi fler kalorier, men när vi blir äldre kan ämnesomsättningen saktas ned, vilket gör att vår kroppsvikt kan förändras och fett kan ansamlas på andra ställen än tidigare.

Hormoner och livsstil

Våra hormoner påverkar också vår förmåga att gå ned i vikt och även de förändras när vi åldras så viktminskning kan bli svårare.

Under klimakteriet är det väldigt vanligt att kvinnor går upp i vikt, det minskade östrogenet kan ha den effekten.

När män är i 40-årsåldern börjar deras testosteronnivåer sjunka och eftersom testosteron reglerar fettfördelning, muskelmassa och muskelstyrka sjunker deras förbränning något.

När vi åldras förändras också vår livsstil, en del blir mindre aktiva när de går i pension, men för att hålla hjärnan aktiv är det viktigt att komma ut och göra nya saker, det kan samtidigt öka motivationen att gå ned i vikt.

Fem tips

ANNONS

Det är viktigt att röra på sig eftersom vår muskelmassa minskar med åldern. Det är också bra att äta en kost som är rik på protein eftersom det hjälper till att bygga muskler och även bidrar till att öka ämnesomsättningen.

Drick mycket vatten och ät mycket frukt och grönsaker som innehåller mycket vitaminer och mineraler men lite kalorier. De kan även hålla dig också mätt längre eftersom de tar också längre tid att smälta.

Och, se till att inte stressa för när du är stressad producerar din kropp kortisol och det kan leda till att du går upp i vikt, det skriver Wellobe Aftonbladet.

Tre enkla råd för bättre vikt och hälsa

Med hjälp av tre enkla råd gick Devlin Donaldson ned 18 kilo, minskade 25 centimeter runt midjan och stabiliserade sitt blodsocker.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS