News55

Kvinna fick föda på sjukhusets toalett - vården kritiseras

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 26 aug. 2015Publicerad: 26 aug. 2015

Avdelningen var helt tom när förstföderskan desperat bad om hjälp. Vården kritiseras nu av Inspektionen för Vård och Omsorg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) kritiserar nu vården för bristfällig övervakning gällande en anmälan som kommit in från en kvinna som tvingats föda helt ensam på Mölndals sjukhustoalett.

Kvinnan och hennes man befann sig på en avdelning fem våningar under ordinarie förlossningsavdelning, när maken ringde upp till förlossningen och uttryckte oro över att förlossningen hade satt igång.

Navelsträngen virad runt halsen

Personalens svar på detta telefonsamtal var “Ta det bara lugnt, det är helt normalt, vi kommer ner och tittar till er lite senare”, står det i anmälan.

      LÄS MER: Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

“Tre minuter efter detta samtal fick min man i panik ringa upp till förlossningsavdelningen ånyo, då barnets huvud delvis kommit ut. Kort därefter fick vi på egen hand förlösa vår dotter med alla de risker detta innebär (bland annat beskrivs det i journalen att barnets navelsträng var virad runt halsen, vilket givetvis var en traumatisk upplevelse för mig som förstföderska men även för min man”, skriver kvinnan.

Har sett över ärendet

Kvinnan hävdar i anmälan att hon några timmar tidigare fått morfin men inte blivit undersökt vaginalt för att se hur pass öppen hon var.

ANNONS

      LÄS MER: Professor slår larm: “Brist på vårdplatser dödar patienter”

Kvinnan anser sig blivit felbehandlad och att Mölndals sjukhus utsatt henne och dottern för en enorm risk, stress och trauma.

“Vår önskan är att denna anmälan leder till att förlossningsavdelningenpå Mölndals sjukhus ser över sina rutiner, så att någon annan aldrig behöver uppleva det som jag/vi gjorde”, skriver hon.

Inspektionen för vård och omsorg har sett över ärendet och konstaterar att vårdgivaren inte uppfyllde kravet på god vård.

Ulla Molander, chefläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, kommenterar kritiken från IVO:

– Jag vill börja med att säga att vi ser allvarlig på kritiken och beklagar patientens upplevelse. Det var en väldigt hög belastning när denna händelse inträffade och allting gick väldigt fort.

– Man kommer nu att se över rutinerna, exakt hur kan jag inte svara på just nu då vi precis fått beslutet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS