News55

Fiskolja – kanske inte så bra som du tror

En ny studie visar att det kanske inte är så bra att ta tillskott av fiskolja, åtminstone inte om du har ett friskt hjärta
En ny studie visar att det kanske inte är så bra att ta tillskott av fiskolja, åtminstone inte om du har ett friskt hjärta. (Foto: TT/Jonas Ekströmer/SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

En ny studie indikerar att tillskott av fiskolja kanske inte är så bra för hjärtat som vi en gång trodde. I alla fall inte för alla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera studier har visat att en diet med fisk kan kopplas till en minskad risk att dö i hjärtsjukdom eller stroke, det skriver Newsweek

Det är dock inte säkert att samma fördelar som du får av att äta fisk kan uppnås genom att ta tillskott av fiskolja. 

Biverkningarna av fiskolja har ansetts vara relativt milda, det handlar om dålig andedräkt, huvudvärk och magproblem. 

Ökade risken

En ny studie visar nu att regelbundet tillskott av fiskolja faktiskt kan öka risken för just det som den har påståtts förhindra, sjukdomar i hjärta och kärl.

I studien ingår data från 415 737 brittiska studiedeltagare mellan 40 och 69 år ur den biomedicinska databasen UK Biobank.

Deltagarna övervakades under i genomsnitt tolv år och nästan en tredjedel av dem tog regelbundet fiskolja.

De som i början av studien inte hade någon känd hjärt-kärlsjukdom och som regelbundet tog tillskott av fiskolja var 13 procent mer benägna att utveckla förmaksflimmer och 5 procent mer benägna att få en stroke, jämfört med dem som inte tog fiskolja.

ANNONS
ANNONS

Hjälpte redan sjuka

Bland de deltagare som redan innan studien hade någon hjärt- eller kärlsjukdom var effekten omvänd.

För dessa deltagare kunde regelbundna tillskott av fiskolja associeras med 15 procent lägre risk för förmaksflimmer att utvecklas till en hjärtinfarkt, och 9 procent lägre risk för hjärtsvikt att leda till döden.

I slutet av studieperioden hade kvinnor och icke-rökare som i början av studien inte hade några problem med sin hjärthälsa men regelbundet tog fiskolja, den högsta risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt.

Män och äldre deltagare var däremot mer benägna att få skyddande effekter av att ta tillskott med fiskolja.

Ger fler bevis

Eftersom det handlar om en observationsstudie kan inga orsakssamband dras av resultaten.

Forskarna tog visserligen hänsyn till vissa variabler som rökning, kön, fiskkonsumtion och ålder, men det kan även finnas andra variabler som inte tagits med.

ANNONS

Dessutom hade inte forskarna tillgång till information om doser och sammansättningen av de olika fiskoljetillskott som deltagarna använde. 

Studien bidrar dock till en ökande mängd bevis för att tillskott av fiskolja kanske vare sig är nödvändiga, eller lämpliga för allmänheten.

Forskare: Därför ska du välja fisk på tallriken

Folkhälsan kan förbättras avsevärt om fler börjar äta mer fisk och mindre rött kött. Men det är inte vilka fiskar som helst som duger, enligt forskarna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS