News55

Fortsätt sola och skydda dig mot hudcancer

Solande
Vitamin C och E kan hjälpa hudceller att reparera sig efter överdrivet solande. Man ska dock inte glömma att lagom doser med solljus är bra för hälsan.. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

När du strosar genom din lokala marknad kan du hitta många livsmedel som hjälper till att hålla dig frisk. Förutom att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes kan vissa livsmedel också skydda dig mot hudcancer, en av de vanligaste cancerformerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En diet som är rik på antioxidanter kan minska risken att utveckla hudcancer trots överdrivet solande, men det beror förstås på hur mycket man solar i fortsättningen. Att effektivt förebygga cancer krävs i regel flera kombinerade åtgärder.

Antioxidanter och deras roll

Antioxidanter som vitaminerna A, C, E, karotenoider och selen kan bidra till att förebygga hudcancer. “Dessa vitaminer neutraliserar fria radikaler, instabila molekyler som kan skada vårt DNA och leda till cancer,” säger Dr. Tanya Nino, hudläkare och programchef för hudcancerkliniken vid Providence St. Joseph Hospital i Kalifornien.

Fria radikaler består av atomer eller molekyler som mitokondrierna i cellerna bildar när de ska producera energi. Eftersom en fri radikal inte ingår i en kemisk förening eller bildar ett par med en annan elektron kan de fritt reagera med andra molekyler, vilket de också försöker sig på.

ANNONS

Fria radikaler kan orsaka skada

Enligt biologen Bruce Ames vid Berkeley University angrips varje cell i vår kropp av fria radikaler upp till 10 000 gånger per dygn. Kroppen klarar av en viss mängd fria radikaler. De är inte enbart till skada eftersom de bland annat av vita blodkroppar för att döda bakterier och sjuka celler. Vissa enzymer i levern använder dem också för att göra kemiska ämnen mindre giftiga.  

Om det blir för många fria radikaler i kroppen kan de skada våra celler. De kan bland annat skada vår arvsmassa (DNA) så att mutationer uppstår. Blir de tillräckligt många kan det bidra till åldrande eller cancer.

Solande
Vitamin C och E kan hjälpa hudceller att reparera sig efter överdrivet solande. (Foto:Pixabay)
ANNONS

Nyckeln till förebyggande: Rätt kost

För att skydda din hud rekommenderas en kost som är rik på antioxidanter. Studier visar att vitamin A som omvandlats från betakaroten, minskar risken för skivepitelcancer. Vitamin C och E kan hjälpa hudceller att reparera sig efter överdrivet solande. Man ska dock inte glömma att lagom doser med solljus är bra för hälsan.

Följande livsmedel är bra källor:

  • Vitamin A: Tomater, morötter, sötpotatis, spenat, och ägg.
  • Vitamin C: Apelsiner, jordgubbar, kiwi, paprika, och broccoli.
  • Vitamin E: Nötter, frön, avokado, och gröna bladgrönsaker.

Karotenoider, som finns i morötter och sötpotatis, omvandlas till vitamin A i kroppen. Selen, ett mineral som finns i proteinrika livsmedel som fisk och nötter, bryter ner ämnen som kan skada DNA.

Viktiga vitaminer och mineraler

Vitamin A, C och E

Studier har funnit att ökat intag av vitamin A i kosten minskar risken för skivepitelcancer. Vitamin C och E kan hjälpa hudceller att reparera sig själva om det utsatts för överdrivet solande.

ANNONS

“Maten vi äter påverkar våra kroppar på cellnivå, vilket är avgörande för att förebygga cancer. Vi vill ha livsmedel som minskar DNA-skador och mutationer som leder till cancer, eftersom DNA är cellens kontrollcentrum”, konstaterar dr Ma

Vitamin A som omvandlas från betakaroten finns i livsmedel som:

  • Tomater
  • Morötter
  • Sötpotatis
  • Squash
  • Röd paprika
  • Cantaloupmelon
  • Mango
  • Grönkål
  • Spenat
  • Broccoli
  • Mjölk
  • Ägg

Kosttillskott: Ett alternativ, men ingen lösning

Om det är svårt att få i sig tillräckligt med antioxidanter genom kosten, kan kosttillskott vara ett alternativ. Men Dr. Nino varnar för att överdrivet intag av vitaminer kan leda till hypervitaminos, ett tillstånd där för mycket av ett vitamin lagras i kroppen.

“Upptag av kosttillskott är inte alltid densamma som upptag av mat, eftersom vitaminer som A, D, E och K kräver fett för att absorberas effektivt,” säger Dr. Campbell.

Innan du tar kosttillskott bör du rådfråga din läkare för att undvika interaktioner med andra mediciner eller hälsotillstånd. Din läkare kan hjälpa dig att fastställa rätt dosering.

ANNONS

Sammanfattning: Medelhavsdieten är mest förebyggande

Att hålla koll på intaget av antioxidantrika livsmedel kan vara utmanande, men Dr. Campbell rekommenderar en medelhavsdiet som är både lätt att följa och hälsofrämjande.

Dieten är cancerförebyggande och är samtidigt bra för hälsan. Genom att minska inflammation och oxidativ stress kan vi förbättra vår hälsa och minska risken för åldrande och cancer.”

Medelhavsdiet har visat sig vara den bästa maten för ett hälsosamt och sunt mående, vilket är något som forskare bekräftat. Den brittiske läkaren och vetenskapsjournalisten Mosley kom fram till det efter att ha jämfört en rad olika dieter.

Läs också:

Forskare bekräftar: Maten som förlänger livet

Solen är lika livsnödvändig som den är farlig

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS