News55

Fyra kosttillskott som kan ge dig energi

Kosttillskott på butikshyllor. Här är fyra kosttillskott som experter menar kan boosta din energi
Här är fyra kosttillskott som experter menar kan boosta din energi. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Det finns några vitaminer och kosttillskott som experter hävdar kan öka din energi. Här är fyra sådana som rekommenderas, men bara om du behöver dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elizabeth Sharp, medicinsk chef på Health Meets Wellness i New York City, säger att om någon har låg energi, skulle hon först rekommendera att testa för vitaminbrister, som vitamin D och vitamin B12 innan hon överväger kosttillskott, det skriver Fortune.

”Dessutom skulle jag screena för sköldkörtelrubbningar om andra symtom tyder på ett sådant tillstånd, och jag skulle också utesluta anemi och järnbrist. Det är viktigt att identifiera den bakomliggande orsaken noggrant för att säkerställa lämplig och effektiv behandling”, säger hon till Fortune.

Jolene Brighten, endokrinolog inom naturläkemedel, tycker att du ska vara försiktig med kosttillskott som är mycket billigare än andra.

“Ofta använder dessa ingredienser av dålig kvalitet och i vissa fall, eftersom de inte är reglerade, kommer de faktiskt inte att innehålla vad etiketten listar”, säger hon till Fortune.

Cathi Dennehy, doktor i farmaci, kosttillskottsforskare och professor vid University of California San Francisco, tycker att du ska börja med att prata med din vårdgivare eller en registrerad dietist innan du tar kosttillskott.

När du kommit fram till att kosttillskott kan vara bra för dig är här fyra favoriter du kan överväga.

Vitamin B12

Vitamin B12 hjälper till att hålla vår kropps blod och nervceller friska samtidigt som det hjälper till att göra DNA. 

ANNONS

Vitamin B12 hjälper också till att förhindra megaloblastisk anemi, ett blodtillstånd som gör människor trötta och svaga. 

Därför B12 ofta är ett bra val för människor som saknar energi, så länge de faktiskt har en brist.

ANNONS

D-vitamin

Trötthet, muskelsvaghet och dåligt humör är, enligt Cleveland Clinic, några av de främsta symptomen på D-vitaminbrist hos vuxna, det kan leda till att du känner sig nere och utmattad. 

En studie jämförde resultaten från två grupper människor med trötthet och D-vitaminbrist, den ena gruppen fick D-vitamintillskott och den andra fick placebo. 

På bara fyra veckor upplevde gruppen som fick D-vitamin betydande förbättringar av sina energinivåer.

Järn

Har du järnbrist är det vettigt att ta ett kosttillskott med järn. 

ANNONS

“Och som Världshälsoorganisationen noterar är järnbrist vanlig över hela världen. Cirka 30 procent av världen har en allvarligare form av järnbristanemi, och vi vet att järnbristanemi kan resultera i trötthet och trötthet och svaghet, och nedsatt immunitet”, säger Cathi Dennehy till Fortune.

Hon tillägger att överskott av järn å andra sidan kan vara giftigt för kroppen.

Kreatin

Kreatin är en förening som tillverkas i din lever, dina njurar och din bukspottkörtel. Det finns naturligt i livsmedel som rött kött och fisk. 

Främst lagras kreatin i dina muskler och omvandlar lagrad energi till rörelseenergi.

Cathi Dennehy menar att till skillnad från när det gäller vissa andra kosttillskott, finns det faktiskt några anständiga bevis för att kreatin kan vara fördelaktigt för personer som tränar högintensivt.

Vill du leva längre? Ät inte multivitaminer

Det har konstaterats att dagligt intag av multivitaminer inte leder till längre liv som många tycks tro. Enligt nya studier kan det snarare leda till en något tidigare död.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS