News55

Fyra vanor för ett långt och lyckligt liv

Sardinien. På Sardinien finns så kallade blå zoner där människor lever längre än på andra platser, här är fyra av de vanor som bidrar till deras långa liv
På Sardinien finns så kallade blå zoner där människor lever längre än på andra platser, här är fyra av de vanor som bidrar till deras långa liv. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

På den italienska ön Sardinien lever människor ofta till 100 och mer. Här är deras fyra viktigaste vanor för ett långt och lyckligt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många säger sig vilja leva till 100, men de gör samtidigt inte alltid vad som krävs för att öka sina chanser att nå dit, det skriver Raeleen D’Agostino Mautner i CNBC

Raeleen D’Agostino Mautner är filosofie doktor, författare och en auktoritet på sätt att anamma italienska kulturtraditioner för att öka sin personliga tillfredsställelse och sitt välbefinnande.

Hon har studerat och skrivit om traditionella italienska vanor och inspireras av invånarna på Sardinien, särskilt i Ogliastra, Barbagia di Ollolai och Barbagia i Seulo, som utgör en så kallad blå zon, ett område i världen där människor tenderar att leva exceptionellt långa liv.

Här är det fler människor som firar sina 100-årsdagar än i andra delar av världen. 

Livsstilsvanor

Enligt Livslängdsforskaren Giovanni Mario Pes har genetik en viss inverkan på vår livslängd, men står troligen bara för cirka 20 till 25 procent av skillnader i livslängd.

Livsstilsvanor som vi kan kontrollera står för resten. Och vi kan lära oss av de kulturella traditioner och livsstilsvanor som de äldsta på Sardinien har upprätthållit.

Här är några av deras vanor som kan vara kopplade till deras exceptionella livslängd och kan som kan hjälpa resten av oss att leva längre och hälsosammare liv.

ANNONS
ANNONS

1. Fysisk aktivitet

Människorna i den här sardiska blå zonen rör hela tiden på sig medan de utför vanliga uppgifter. 

Det kuperade landskapet där de lever ger massor av möjligheter att få upp pulsen och stärka benmusklerna utan att behöva uppsöka ett gym. 

Utomhusaktiviteter som jordbruk, trädgårdsskötsel, promenader och att leta efter vilda grönsaker och svampar bränner kalorier och håller deras kroppar och sinnen starka. 

2. Färsk hemlagad mat

De flesta äldre i den här blå zonen äter traditionellt och lokalt odlade råvaror med enkla, säsongsbetonade maträtter tillagade i deras egna kök utan maskiner som gör jobbet åt dem. 

Den mat de äter har inga tillsatser eller konserveringsmedel och de äter bara kött fyra eller fem gånger i månaden, majoriteten av det protein de äter kommer från bönor.

Allt det här har en positiv effekt på deras kroppar och på deras välbefinnande. 

ANNONS

3. De är socialt aktiva 

De äldsta sardinierna rapporterar höga nivåer av psykiskt välbefinnande och låga nivåer av depressiva symtom. 

De äldsta på den här delen av ön är inte isolerade, de har i stället en viktig roll inom sin familj och i samhället i stort. 

De har en hedersplats vid familjens matbord och deras visdom uppskattas av de yngre generationerna.

De finner de syfte och solidaritet i gemensamma aktiviteter som måltider, religiösa ceremonier, trädgårdsarbete eller en omgång boccia, eller bara genom att umgås med varandra.

4. En känsla av andlighet

Äldre italienare tenderar att vara religiösa, det gäller även invånarna på Sardinien. Det finns viss forskning som har visat att bön och andlighet kan förklara tillfredsställelse med livet när vi åldras. Det sociala umgänget i samband med gudstjänster kan också bidra till en positiv livssyn.

Alla tillhör inte en formell religion, och för att lära av sardiska hundraåringar behöver inte du heller göra det. 

ANNONS

Överväg alternativa sätt att få en känsla av andlighet, som att delta i en meditationskurs, börja med yoga eller starta en bokklubb, skriver Raeleen D’Agostino Mautner i CNBC.

Cyklande 90-årings bästa tips för ett långt liv

En 90-åring som började cykla som 65-åring och fortfarande går på vanliga spinningpass ger oss fyra tips för ett långt liv.

Våra biologiska klockor kan bromsa åldrandet

Våra biologiska klockor avslöjar allt. Sunda vanor har en viktig påverkan på hur snabbt vi åldras och forskning visar att vi inte är helt bundna av våra gener. Genom att förstå och påverka biologiska processer kan vi delvis bromsa in vårt åldrande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS