News55

Här är sanningen bakom populära hälsodrycker

Artikelbild
En populär dryck framställs som hälsosam men får kritik från sina håll. Foto: Unsplash
Felicia Söderqvist
Felicia Söderqvist
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 20 mars 2023

Marknaden för en viss typ av drycker har ökat snabbt den senaste tiden. De marknadsförs som hälsosamma och fyllda med vitaminer, men hur bra är de egentligen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har det blivit allt mer populärt med olika typer av funktionsdrycker. Det finns en för varje tillfälle, vid träning, när det är dags att varva ner eller när du ska ha sex. Trots att vi befinner oss i en nedåtgående marknad säljer funktionsdrycker som aldrig förr. Men hur bra är dryckerna egentligen? Dagens Nyheter har nyligen granskat branschen.

En anledning till att funktionsdrycker fått ett sånt uppsving är att man tillsätter vitaminer och mineraler i produkterna och sedan marknadsför det som något som har en positiv effekt på hälsan.

Enligt Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent på Sahlgrenska sjukhuset, saknas det vetenskapligt underlägg för att de olika dryckerna fungerar och kan i själva verket ha en negativ effekt.

Misstar sig

– Om man köper den och har erektionsproblem i tron på att man kan lösa problemet, så misstar man sig. Tvärtom kan det finnas samsjuklighet kring erektionsproblem och vissa sjukdomar som gör att det inte alls är lämpligt att dricka det här, säger Larsson till tidningen.

I stället för att slösa pengar på onödiga drycker som påstås kunna förbättra din hälsa rekommenderar Larsson att ta ett glas vatten och en frukt.

– Du ska inte tro – och det gäller alla de här vitaminiserade eller tillsatta dryckerna – att du inte behöver äta grönsaker och frukt eftersom du dricker de här varje dag. Det är ett missförstånd. För med grönsaker och frukt får vi så mycket viktiga näringsämnen och i koncentrationer som vi inte kan få i den här typen av drycker, framhåller hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS