News55

Här är tio sätt att hitta nya vänner

Artikelbild
En härlig vänskap drömmer många om. Och det går att bryta sig ur ensamhet och få nya vänner, även om det kan kännas svårare upp i åren. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 juli 2023

Vänskap och socialt umgänge är viktigt för att vi ska må bra. Med åldern kan det vara lite svårare att hitta nya bekantskaper. Här kan du läsa användbara tips om hur du kan gå till väga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske har du bytt stad, skilt dig eller blivit mer ensam sedan barnen blivit stora och flyttat ut? Alla mår vi bra av att ha vänner omkring oss. Och det är aldrig försent att söka nytt umgänge. Här är tio tips om hur det kan gå till:

  • Det finns många appar och sajter numera för dig som vill träffa nya vänner. Två exempel på detta är Gofriendly, för kvinnor som söker nya väninnor och Citypolarna, där medlemmarna listar olika aktiviteteter som man enkelt kan dyka upp på. Det kan till exempel vara konserter, vandringar och spelkvällar.
  • Gemensamma intressen kan skapa ny vänskap. Du kan till exempel börja sjunga i kör, gå med i en förening eller jobba frivilligt som volontär för att träffa likasinnade.
  • Att våga fråga, och ta intitativ till att ses kan vara ett första steg som faktiskt kan göra att man får en vän för livet. Kanske är det någon du kallpratat med på hundpromenaden, en kollega eller en granne som verkar trevlig och som du kan bjuda in till en kompisdejt.
  • Den som börjar träna, eller simma i badhus, kan naturligt få igång både småprat och djupare samtal, till exempel i bastun efteråt. Och det går alltid att föreslå en promenad eller fika efteråt.
  • Fortsätt att vara trägen. Om du vågat bjuda ut någon på en kompisdejt och du kände att det inte riktigt klickade så våga fråga någon ny igen. Någonstans därute finns nya vänner.
  • Våga bjuda på vänliga kommentarer. Personer som är snälla, omtänksamma och roliga vill de flesta ha i sin närhet.
  • Oavsett vilket intresse du har, så finns det många grupper i sociala medier, och här kan du hitta digitala vänner som kanske också vill ses även utanför nätet. Du kan även söka på “hitta vänner” och liknande i Facebooks sökfunktion så dyker det upp specifika grupper för ändamålet.
  • Att återuppta gamla kontakter kan också vara en god idé. Kanske funderar du på var den före detta grannen, barndomsvännen eller kurskamraten tog vägen? På sociala medier kan du söka efter gamla bekanta och skriva några rader för att få kontakt. Det kan bli början på en nygammal vänskap.
  • Våga tacka ja. Kanske känner du dig lite ovan att umgås om det gått lång tid, och den första spontana reaktionen kan vara att säga nej om någon bjuder in till exempelvis en promenad. Men våga säga ja istället, du har inget att förlora.
  • Kanske känner du dig blyg eller inte vågar testa något av ovanstående. Då kan terapi vara till god hjälp för att bryta gamla mönster och kanske bygga upp självkänslan.

Källa: Allas

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS