News55

Här är vårdmetoder som borde fasas ut: ”Direkt skadliga”

Artikelbild
I en ny undersökning framkommer det att medicin som inte längre rekommenderas ges ut till patienter. Foto: TT
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 29 dec. 2023

Enligt en ny undersökning använder sig vården fortfarande av metoder som redan borde fasats ut. En del anses vara direkt skadliga för patienter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialstyrelsen har för första gången undersökt hur sjukvården använder vårdåtgärder som inte rekommenderas. Åtgärderna faller inom en kategori som kallas ”icke-göra”. Enligt SVT innebär dessa behandlingar att de saknar vetenskapligt stöd, förknippas med stora kostnader och kan göra direkt skada eller ingen nytta för patienten. 

Bland de vårdåtgärder som undersökts har man bland annat upptäckt problem under behandlingen av depression och ångestsyndrom. 

Här har Socialstyrelsen konstaterat att var tredje vårdgivare fortfarande ger bensodiazepiner till patienter med ångestsyndrom för långvarig behandling. Detta trots att risken för beroende är mycket stor.

– Drygt 4 000 patienter med ångestsyndrom behandlades 2021 med bensodiazepiner, vilket visar vikten av att fortsätta arbetet med att fasa ut behandlingen, säger Christina Broman, projektledare för utvärderingen, i ett pressmeddelande. 

Oklart varför åtgärderna används

Socialstyrelsen anser att det behövs mycket mer aktivt arbete och uppföljning för att bli av med de åtgärder som inte längre anses användbara.  

Man har också sett över varför åtgärderna fortfarande används. Enligt undersökningen så anses nyttan fortfarande vara större en riskerna. Vad som anses vara nytta är däremot oklart. 

I en del fall har patienterna haft åtgärderna under en längre period och det anses problematiskt att avsluta dem för att rekommendationerna ändras. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS