News55

Här hittar du Sveriges mest samtalsvänliga krogar

Artikelbild
Anton Hagwall
Anton Hagwall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 mars 2018

Är du också trött på bullriga krogar och offentliga lokaler? Här hittar du ställena som har anpassat ljudvolymen för oss som vill höra varandra när vi samtalar. Och en som verkligen vet har delat ut pris till Sveriges mest samtalsvänliga restaurang.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bullriga krogar med hög musik och slamrig akustik – vem har inte fått ett restaurangbesök förstört av att man inte hör vad resen av sällskapet talar om?

En som tröttnade på dunka-dunkat är ljudkonsulten Lars Bergh som ligger bakom webbsidan matro.nu. Här listas restauranger där du kan äta gott, prata och höra vad andra säger. Man kan söka ställen över hela landet och dessutom tipsa om egna favoriter för lugna stunder.

Vad som avgör om ett ställe har en sund ljudmiljö är att det är låg volym på musik eller ingen alls, bra akustik (inte mycket eko), inget slammer från kök, inga surrande kaffekvarnar, möblemang som inte skrapar i golvet men också hur villig restaurangen är att sänka musiken om man frågar snällt.

– Jag har arbetat med ljud i många olika aspekter, men för tio år sedan kände jag att det här med bullriga miljöer är ett hälsoproblem, berättar Lars Bergh.

Han berättar att 75 000 personer är långtidssjukskrivna i Sverige idag på grund av stressrelaterade sjukdomar. Lars Bergh sticker ut hakan och menar att 50 % av det har med ljud dåligt ljud att göra .

– Jag kan inte förstå varför varenda ställe envisas med att ha så hög musik att allt annat drunknar i bullret. Jag tror att ställen som aktivt tänker på sin akustik och ljudvolym kommer lyckas bättre än de som inte gör det, eftersom det gör dem speciella.

      LÄS MER: Nästan hälften med dålig hörsel får ingen hjälp

Sveriges mest samtalsvänliga restaurang

ANNONS

Krogen som enligt matro.nu har Sveriges bästa ljudmiljö 2017 är Tennstopet i Stockholm. Restaurangen har skapat en särskild avdelning för den som vill äta och samtala lugnt. Gästen väljer inte bara maträtt utan också ljudmiljö.

Tennstopet är den allra första mottagaren av priset för bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu och delades i dagarna ut av Lars Bergh och fd kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

– Vi är mycket stolta över att ha fått det här priset från Matro.nu, säger Joakim Kuylenstierna, delägare i restaurang Tennstopet. Vi har verkligen månat om att våra gäster ska få en lugn ätmiljö. Diplomet är beviset för att vi lyckats.

Lars Bergh berättar att nästa steg är att lista även butiker och andra offentliga lokaler med bra och dålig ljudmiljö.

– Det här är en fråga i tiden. Och det är inte bara gamla som vill ha tyst. Jag träffar ofta folk i 20-årsåldern som uppskattar vår sida. Och vill de nu ändå ha dunka-dunka har de ju inga problem att hitta sådana ställen på andra håll, säger Lars Bergh och skrattar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS