News55

Så krossar forskare myter om alkohol

Sant eller falskt: Myterna om alkohol
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Tre miljoner svenskar dricker för mycket, konstateras i en ny rapport. Och de senaste åren har flera gamla "sanningar" om alkohol kastats omkull av nya rön. Ett glas vin om dagen – bra eller dåligt? Alkoholforskaren slår hål på myterna om svenskarnas favoritrusmedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Ett glas vin om dagen kan vara hälsosamt”

– Falskt. Man har tidigare sett en skyddande effekt mot hjärt – och kärlsjukdomar för personer över 40 år men i nyare studier med modernare forskningsmetod så syns inte de skyddande effekterna längre. Men även om man skulle anta att det fanns en liten skyddande effekt så överväger de övriga negativa effekterna på hälsan i den andra vågskålen, säger Sara Wallhed-Finn, alkoholforskare vid Karolinska Institutet.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

“Om man har svårt att sova kan lite alkohol hjälpa en”

– Falskt. Det kan göra att man somnar snabbare men sömnen som helhet försämras. Man får dels sämre sömnkvalitet och brukar också vakna mer under natten. Så summan av det blir negativ på sömnen.

“Om man tränar på dagen och sedan dricker alkohol på kvällen så har man helt sabbat sina resultat”

– Jag vet inte om jag ska säga sant eller falskt men det är i alla fall överdrivet. Dricker man måttfullt, enligt aktuella rekommendationer, har det inga jätterisker, men självklart om man dricker väldigt mycket får det konsekvenser för ens träningsresultat.

“Om man håller på att bli sjuk kan det hjälpa att ta en hutt med starksprit”

ANNONS

– Falskt. Alkohol gör dig mer infektionskänslig, främst vid högre konsumtion. Som sagt har alkoholen även en försämrande effekt på sömnen vilket också kan bidra till ökad infektionskänslighet.

“Personer som lätt blir beroende av annat som till exempel, koffein eller spel blir lättare beroende av alkohol”

– Sant. Det finns dels en biologisk komponent, där forskning visar att beroendeproblem är ärftliga, men miljöfaktorer spelar också stor roll. Dock saknas forskningsstöd för tanken om en ”beroendepersonlighet”. Däremot finns vissa personlighetsdrag som är riskfaktorer för att utveckla ett beroende. Det handlar om personer som är sensationssökande, äventyrslystna och impulsiva. Även människor med antisociala beteenden, som kriminalitet, löper högre risk.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

“Alkohol ökar risken för cancer.”

– Sant. Risken ökar för varje glas men den är liten om man håller sig under de här tio glasen i veckan. Det gäller cancertyperna där alkoholen går genom kroppen, så mun, svalg, tarm, lever och ändtarmscancer men även bröstcancer för kvinnor.

Markus Botsjö/TT

Fakta: Socialstyrelsens riktlinjer för riskbruk av alkohol

ANNONS

TT

De nya riktlinjerna som Socialstyrelsen presenterades under hösten 2023 togs fram som riktlinjer för vården för att kunna identifiera personer i behov av stöd.

Riskbruk definieras som att dricka antingen tio standardglas eller mer per vecka eller att man dricker fyra standardglas eller mer per dryckestillfälle minst en gång i månaden.

En ny undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. CAN, visar att 41 procent av vuxna i Sverige har ett riskbruk av alkohol om man ser till Socialstyrelsens nya riktlinjer. Det motsvarar över tre miljoner svenskar.

Källa: Socialstyrelsen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS