News55

Hårt tryck på sommarkollo för pensionärer

Hårt tryck på sommarkollo för pensionärer
Sommarkollot för pensionärer är mycket populärt och det är hårt tryck för att få en plats. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Sommarkollo är något som förknippas med barn och ungdomar. Men nu har det även kommit för pensionärer. Det är mycket populärt och hårt tryck på platserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Birkagårdens kolloverksamhetVätö utanför Norrtälje välkomnar man sedan fyra år tillbaka pensionärer till att komma dit och leva enkelt kolloliv på sommaren, berättar tidningen Senioren.

Den gula huvudbyggnaden har anor sedan 1930-talet. Standarden är enkel och deltagarna bor i våningssängar och delar rum, precis som det är på sommarkollo för barn. Det finns även ett fåtal enkelrum för de som av olika anledningar har behov av det.

Kul aktiviteter

Hårt tryck på sommarkollo för pensionärer
Bada är en given aktivitet på det populära sommarkollot. Det är hårt tryck för att knipa en av de eftertraktade platserna. Arkivbild: TT

Kul aktiviteter som att paddla, bada bastu, göra båtturer, måla, yoga innan frukost, allsång och få hjälp med it-frågor är sådant som står på programmet. Men även bara sitta i en solstol, ta det lugnt och läsa eller umgås med andra.

ANNONS

Tryck på platserna

Verksamheten är omåttligt populär och långt fler söker än vad det finns plats för. Sammanlagt 44 seniorer får chansen att leva kolloliv denna sommar, fördelade under en junivecka och en augustivecka.

– Jag försöker välja deltagare med hjärtat och prioriterar dem som inte har fått chansen tidigare eller är mycket ensamma och bor mitt i stan utan möjlighet att komma ut på landet. De som har störst socialt behov får förtur till platserna. De flesta är ensamstående och kravet är att man är ganska pigg och frisk så att man kan hänga med på aktiviteter, säger kolloledaren och arrangören Susann Lindholm och tillägger att man heller inte får ha orimliga krav på standarden, skriver Senioren.

ANNONS

Ringa summa

Kollot sponsras av stiftelsen Birkagården och är politiskt obundet och alkoholfritt. Seniorerna betalar en ringa summa för vistelsen utifrån nivån på sin pension. Då ingår busstransport till kollot, alla aktiviteter och helpension. All mat lagas på plats och de sex kolloledarna fixar med stort och smått, enligt tidningen.

Det är mestadels kvinnor som söker till sommarkollot. Susanne Lindholm vet inte vad det beror på men tror att kvinnor kanske generellt är mer sociala och prestigelösa.

– Karlar verkar inte ha samma sociala behov…medan de jobbade hade de arbetskamrater men få har egna vänner. Det är lite synd, jag tror att de skulle gagnas av att komma hit, säger hon och berättar att många av deltagarna håller kontakt efter att de kommit hem och träffas för att fika och umgås, säger hon till Senioren.

Genuint och enkelt

Tidningen träffar nöjda deltagare som tycker att det är en genuin känsla och enkelhet som råder på sommarkollot. Att det ger livskvalitet att komma dit, ha kul, koppla av och lära känna nya människor.

– Stämningen är jättetrevlig och platsen ljuvlig, säger deltagaren Inger och får nickande medhåll av sin rumskamrat Annika som är två av pensionärerna som upplevt sommarkollot.

Läs mer:

ANNONS

70-åring gick från UD till trädgårdsmästare

Här umgås 20-åringar och 85-åringar

Forskning: Ensamhet ett hot mot folkhälsan

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS