News55

Högsta överlevnaden efter hjärtstopp

utbildning i hjärt-lungräddning. Inför Restart a heart day den 16 oktober lyfter Hjärt-Lungfonden behovet av att fler lär sig hjärt-lungräddning och ingriper när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp
Inför Restart a heart day den 16 oktober lyfter Hjärt-Lungfonden behovet av att fler lär sig hjärt-lungräddning och ingriper när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. (Foto. TT/AP/Haraz N. Ghanbari)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Förra året överlevde hela 12,4 procent av alla som drabbades av hjärtstopp och det är den högsta överlevnaden någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år drabbas ungefär 10 000 människor av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och de senaste åren har antalet drabbade som får hjärt-lungräddning från allmänheten, och som fått en elektrisk stöt från en hjärtstartare, innan ambulans anlänt ökat dramatiskt.

Dramatisk ökning

Enligt Svenska Hjärt-Lungräddningsregistrets nya rapport fick fler som drabbades av plötsligt hjärtstopp 2023 hjärt-lungräddning och hjälp av hjärtstartare från allmänheten.

Det tros ha bidragit till att 12,4 procent överlevde plötsligt hjärtstopp förra året. År 2000 var överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus 4,4 procent.

“Forskning visar att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande vid plötsligt hjärtstopp. Trots den ökade överlevnaden är chansen att överleva ett hjärtstopp fortfarande väldigt låg, säger Kristina Sparreljung i ett pressmeddelande.

Hon är generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, som nu vill att fler lär sig hjärt-lungräddning så att de kan ingripa när någon drabbas av hjärtstopp.

Fem miljoner svenskar har i dag deltagit i hjärt-lungräddningsutbildning.

Mer forskning behövs

ANNONS

“Hälften av de som drabbas är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom. Kunskapen om varför man drabbas är alltför liten och vi behöver fortsätta forska för att rädda människor innan de drabbas av hjärtstopp”, säger Kristina Sparreljung i pressmeddelandet.

Forskningen behöver hitta sätt att förbättra omhändertagandet vid hjärtstopp, och sätt att förhindra hjärtstopp och vi behöver metoder för att hitta personer med extra hög risk och som behöver intensiv förebyggande behandling.

Restart a Heart Day uppmärksammas den 16 oktober varje år och syftet är att sprida kunskap om plötsligt hjärtstopp och hjärt-lungräddning.

Studie: Detta ökar risken för hjärtstopp

En studie visar vad som kan öka antalet fall av plötsliga hjärtstopp. Det rapporterar Sveriges radio.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS