News55

Hur ofta ska vi städa hemma? – Ingen som vet

En person städar. Det finns inga officiella rekommendationer om hur och hur ofta vi bör städa hemma
Det finns inga officiella rekommendationer om hur och hur ofta vi bör städa hemma. (Foto: TT/Fredrik Sandberg/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Det finns myndighetsrekommendationer om mycket men det finns inga svenska rekommendationer om hur eller hur ofta vi bör städa våra hem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johnny Lorentzen, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, säger att han inte känner till någon stark vetenskaplig evidens att luta sig mot när det gäller städråd, det skriver Forskning.se.

I miljöbalken står det dock att: “Bostäder och lokaler för allmänna ändamål skall brukas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer och hållas fria från ohyra och andra skadedjur”.

Folkhälsomyndigheten skriver att boende ansvarar för att nyttja sin bostad på ett sätt så att skadedjur och ohyra inte kan spridas.

Myndigheten påpekar att lagstiftningen använder begreppen skadedjur och ohyra men inte definierar exakt vilka djur det handlar om.

Vad är ohyra?

Enligt Folkhälsomyndighetens tolkning kan det vara alla djur som kan skada egendom eller innebära obehag eller hälsorisker för människor.

Myndigheten skriver att exempel på sådana djur är “råttor, möss, vägglöss, kackerlackor, mjölmott, pälsängrar, fågelkvalster m.fl”.

Vad miljöbalkens skrivelse konkret betyder är inte helt klart, bidrar vi exempelvis till spridning av ohyra om vi har silverfiskar i badrummet och bananflugor i köket?

ANNONS

“Jag är kluven inför hur jag ska svara. Ohyra kan komma in via olika varor, oavsett hur bra man har städat. Sedan kan det krävas sanering för att bli av med dem. Och egentligen finns ingen evidens för att silverfiskar eller bananflugor skulle vara skadliga för hälsan, utom möjligen med tanke på allergier. Men vi bör ändå undvika att ha dem i våra hem”, säger Johnny Lorentzen till forskning.se.

ANNONS

Allergener i damm

Kackerlackor och råttor kan sprida smitta, dessutom utsöndrar båda dessa djur allergener, det gör dock även våra husdjur hundar och katter.

Hushållsdamm består mest av gamla hudceller och fibrer från textilier, men alla allergener samlas också i dammet, där kan även allergener från kvalster finnas.

Kvalster är minimalt små spindeldjur som trivs i våra sängar och för allergiska människor kan det utgöra en hälsorisk att inte städa bort damm.

Hygienhypotesen

Den så kallade hygienhypotesen, teorin att en viss nivå av mikrobiell exponering kan minska risken att utveckla allergier, har de senaste decennierna blivit allt mer utbredd.

Förklaringarna har spretat mellan allt från tarmflora till antibiotikaanvändning, kärnan i hygienhypotesen är dock fortfarande att vårt immunförsvar behöver utsättas för mikrober för att mogna och ge rätt immunsvar.

ANNONS

Några bevis för detta har dock aldrig riktigt hittats och hygienhypotesen har aldrig kunnat beläggas eller avfärdas.

Expert: Vanligaste missarna när vi städar

Kanske känner du dig nöjd med städningen efter att ha dammat, dammsugit och våttorkat golven en gång i veckan? Det är dock inte tillräckligt enligt städexpert. Här kan du läsa om missarna som många gör.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]